ProVeg

ProVeg logo
Non- en social profit
Met kunstmatige harmonie behaal je geen resultaten

Wat moet je doen als je als team in het rood gaat en nog steeds voelt dat bepaalde resultaten beter zouden kunnen? Toen ProVeg ons contacteerde, zaten ze echt op hun tandvlees. Mensen vielen uit, resultaten bleven uit en de frustratie en het onbegrip waren groot. Wat eerst een vraag om interimhulp was, draaide uit op een herdacht en efficiënt samenwerken, gevoed van binnenuit. Tot vandaag staat Aurélie het ProVeg kernteam bij met raad.

De klant

ProVeg International is een internationale organisatie die zich inzet voor plantaardige voeding. Tegen 2040 willen ze de wereldwijde consumptie van dierlijke producten halveren.

De vraag

Een tijd terug koos ProVeg voor zelfsturing als basis voor de organisatie. Nu vroegen ze zich af of dat wel the way to go was. Er was veel stress — zelfs starters vielen uit — en ze voelen met zijn allen dat ze vast zitten. Omdat de besluitvorming moeizaam verliep, zocht ProVeg initieel een interim-manager. Samen met Aurélie De Cock besloten ze dat de organisatie coachen duurzamer zou zijn dan een interimmanager in huis halen. Zodat ProVeg in de toekomst zelf haar opdracht terug kon dragen en hard werk weer zou leiden tot goede resultaten.

ProVeg België

De impact:

Waarom gaat het zo moeilijk? Waarom valt het werk zo zwaar en lijkt elke veranderpoging te mislukken? Met die vragen deed Aurélie een deep dive in de bedrijfscultuur. Elke persoon is een venster op de organisatie en dus sprak ze met iedereen, individueel. De informatie die in de gesprekken naar boven dreef, gaf Aurélie terug in een eerste groepssessie. Vaak is dit een moment dat voor veel ontlading zorgt — de eerste keer dat een groep echt erkent wat er aan de hand is.

In dit geval leek er onder andere een taboe op leiderschap, en sterk geloof in de waarden gelijkwaardigheid en vriendelijkheid.  Gevolg: een zware nadruk op consensus ten koste van de feedbackcultuur. Die mix zorgde ervoor dat te veel zaken met de mantel der liefde werden bedekt, terwijl de occasionele botsing noodzakelijk is om vooruit te gaan en om grenzen te articuleren. Beter een echt gesprek dan kunstmatige harmonie. 

Na die eerste spannende sessie kwamen de concrete acties. Vanuit de missie en doelgroep bracht Aurélie de werking in kaart. Structuren die hun doelen niet meer dienen vlogen eruit, teams werden gevormd en er werden team leads (leiders!) aangewezen. Die durven nu ook voorop vliegen, omdat ze expliciet het mandaat krijgen. Besluitvormingsprocessen werden uitgeklaard, het onboardingbeleid verbeterd én feedbackprocessen opgezet. Na de deep dive voegde Aurélie vooral veel pragmatiek toe aan het talent ProVeg al in huis had.

De uitdaging

Het ontbrak het team van ProVeg niet aan goede bedoelingen en respect. Gek genoeg was het net hun liefheid die hun missie in de weg stond. Dit uitspreken bracht een schone verandering teweeg, die voor sommigen ook moeilijk te verteren viel. Als na jaren rollen en verantwoordelijkheden worden verhelderd, dan komen ook moeilijke dingen bovendrijven. Dat een plaats geven en soms moeilijke beslissingen nemen, is ook een deel van ProVegs groeiproces.

De samenwerking

Eigenlijk is Aurélie verliefd op het team van ProVeg, sinds dag één. Het respect en de toewijding die daarmee gepaard gaan, waren de basis voor wederzijds vertrouwen. Vertrouwen dat noodzakelijk is, als je iemand echt wil laten helpen met je interne werking. De nieuwe leidinggevenden volgden ook een leiderschapstraject met Aurélie en blijven ook nu nog in contact voor ondersteuning en sparringsessies.

ProVeg case
“Ik geloofde sterk dat ik hen uit de impasse kon helpen. Maar het vertrouwen dat ik van het team kreeg, maakte me ook nederig. Dat is de beste combinatie voor een coach: nederig en een tikkeltje arrogant. ”
Aurélie De Cock
S&L

Drie tips van de klant

  1. Wacht niet te lang om externe hulp te zoeken als je op muren botst.
     
  2. Zorg ervoor dat dit traject gedragen is binnen heel het team.
     
  3. You're in for a ride!
“Met Aurélie was het direct een match. Ze heeft geen schrik om de vinger op de wonde te leggen en helpt patronen benoemen, herkennen en aanpakken. Ze gaf ons 'een loving kick in the ass' en dat gaf ons weer meer ademruimte.”
Fien Louwagie
ProVeg België

Spreekt deze case jou aan?

Dan luisteren we graag naar de specifieke noden van jouw organisatie. We komen in duo naar jouw vraag luisteren en doen een eerste voorstel. Op basis van de feedback en verdere co-creatie bezorgen we een finaal voorstel.