Vrije tijd: betaalbaar en bereikbaar

De uitpas van publiq
Non- en social profit
publiq vroeg ons om een kwalitatieve evaluatie te doen van de UiTPAS

De klant

Al 12 jaar verlaagt UiTPAS de drempel naar vrijetijdsactiviteiten, vandaag in meer dan de helft van de Vlaamse steden en gemeenten. Het netwerk bestaat uit meer dan 500.000 pashouders en 5000 organisatoren. De UiTPAS draagt zo bij aan meer participatie, vooral voor mensen met een beperkt budget. 

De vraag

publiq vroeg ons om een kwalitatieve evaluatie te doen van de UiTPAS. Sinds de laatste evaluatie in 2018 is UiTPAS serieus gegroeid en dus was er een duidelijk zicht en kritische blik nodig op de effectieve impact van de UiTPAS. De organisatie wilde een evaluatie van het programma en advies om de impact te vergroten. 

De impact

De evaluatie gaf ons een grondig beeld van het UiTPAS netwerk. We spraken met vertegenwoordigers van sport-en cultuurorganisaties, mensen in armoede, verenigingen en de gemeenten die werken met UiTPAS. Het resultaat van de evaluatie helpt publiq om toekomstige investeringen beter te richten en het systeem achter de UiTPAS te optimaliseren. De UiTPAS verder uitrollen in Vlaanderen staat ook in het nieuwe regeerakkoord.

© Lies Engelen
© Lies Engelen

De uitdaging

Publiq wilde in het proces alle stakeholders consulteren, waaronder zeker ook mensen in armoede . Maar het is niet altijd vanzelfsprekend om die te bereiken. Het voordeel was de sterke link met organisaties waar armen het woord nemen, waardoor we samen op zoek konden gaan naar de juiste aanpak.  Zo werkten we met visuele methodieken en tussenpartijen die al een vertrouwensband hadden met de stakeholders. 

Volgens het principe van safe(r) spaces gingen wij naar de vertrouwde omgeving van de mensen die we wilden bevragen. In groepsgesprekken hielpen we mensen om in veiligheid en vertrouwen hun mening te delen. We gaven tegenwicht aan de klassieke asymmetrie in groepsgesprekken door de aanwezigheid van reflecterende vragen zoals “Welke ruimte neem ik in?”, “Waarom stoort iets mij?, “Wat inspireert mij?”. En voor wie niet in groep wilde spreken, waren er diepte-interviews.

We hebben de aanpak telkens aangepast aan de stakeholders: bij pashouders ging het erom inzicht te krijgen in hun ervaring met het aanvragen en gebruiken van UiTPAS, terwijl lokale besturen vooral geïnteresseerd waren in het achterliggende systeem. Die invalshoeken combineren vroeg om een fijne afstemming van onze inspanningen en de methodiek van safe(r) spaces. 

“Op een korte tijd is S&L er niet alleen in geslaagd om een brede waaier aan diverse stakeholders te consulteren, maar ook om de complexe gelaagdheid van UiTPAS helder in beeld te brengen.”
Frederik Bastiaensen
publiq

De samenwerking

De samenwerking met publiq verliep intensief maar efficiënt in een periode van ongeveer drie maanden. Terwijl zij de kwantitatieve data verzorgden, voerden wij de kwalitatieve evaluatie uit. We hebben in totaal 51 stakeholders bevraagd, waaronder focusgroepen met pashouders, lokale besturen, armoede-experts en diverse organisaties zoals sportclubs en culturele instellingen. Door regelmatig af te stemmen, konden we de aanpak continu bijsturen en ondersteunen met academische input.

---
Beelden: © Lies Engelen

© Lies Engelen

Spreekt deze case jou aan?

Dan luisteren we graag naar de specifieke noden van jouw organisatie. We komen in duo naar jouw vraag luisteren en doen een eerste voorstel. Op basis van de feedback en verdere co-creatie bezorgen we een finaal voorstel.