19/10/2018
 - 
Door 

Hoe laat jij jezelf zien als leidinggevende?

Je mag stoppen met de perfecte leider te zijn. Als je echt met je medewerkers verbinding wil maken is kwetsbaarheid een enorme kracht.
Aurélie De Cock
Persoonlijke groei en leiderschapsontwikkeling
Teamontwikkeling
Duurzame organisatie- en samenwerkingsvormen
Stel gerust je vraag
Aurélie De Cock
Persoonlijke groei en leiderschapsontwikkeling
Teamontwikkeling
Duurzame organisatie- en samenwerkingsvormen
Stel gerust je vraag

Je brengt als leidinggevende goede ideeën aan en toch lukt het niet altijd om je team mee te krijgen. Je merkt weerstand bij je medewerkers. Herkenbaar? Er zijn heel wat verschillende oorzaken en oplossingen, maar het minst voor de hand liggende advies is “kwetsbaarheid”.

Nooit fouten maken

Kwetsbaarheid, leiderschap en een team mee krijgen, wat heeft dat met elkaar te maken? En nog beter, als leidinggevende is het toch belangrijk om nooit fouten te maken? Het omgekeerde is waar. In de woorden van Brené Brown:

“Bedrijven die kwetsbaarheid niet als zwakte maar als kracht zien, zijn veel innovatiever dan de bedrijven waar je niet kwetsbaar mag zijn. Kwetsbaarheid is de beste manier om van je potentieel gebruik te maken”

Sterk zijn

We leren allemaal op jonge leeftijd om sterk te zijn. “Niet huilen, het is toch niet erg” Onszelf, wat er leeft en wat ons kwetsbaar maakt, tonen we beter niet. Dat is de boodschap die we krijgen en die nemen we ook mee naar onze job als leidinggevende. Met als gevolg dat we het idee hebben dat we het altijd perfect moeten doen en altijd alles moeten weten. En vooral, we tonen zeker niet aan ons team dat we niet alles weten.

Afstand

Door jezelf te profileren als een sterk persoon, die altijd een antwoord heeft, creëer je afstand tussen jezelf en mensen in je team. Spreek jij graag iemand aan die een onbreekbaar imago heeft? Vraag je graag advies aan iemand die alles helemaal voor elkaar heeft? Of voelt dat veiliger bij iemand die open zegt dat hij het ook niet altijd weet?

Achilleshiel

Een dooddoener in deze conversatie is de verwijzing naar Achilles. Als iedereen mijn zwakke plekken kent, dan kunnen ze die tegen mij gebruiken. Ook hier is het omgekeerde waar. Een zwakke plek is net minder bruikbaar als je er zelf al voor uit komt. Door je kwetsbaarheden zo veel mogelijk te verbergen, geef je anderen meer munitie om erop te schieten. Kom je er helemaal open voor uit, dan kan de ander jou er minder mee raken.

En hoe doe je dat dan?

Hoe werkt dat dan in de praktijk, kwetsbaar zijn als leider? En welk effect heeft dat op mensen rondom jou en in een teambegeleiding? De sleutel ligt erin om iets van jezelf te delen. Als je een stukje van jezelf deelt, is de kans groter dat iemand anders luistert en open staat voor wat je zegt.

Zo had ik eens een gesprek met een medewerker over perfectionisme. Mijn natuurlijke reflex is om uitgebreid uit te leggen dat perfectionisme tot het omgekeerde leidt en daarna uitvoerig in te gaan op hoe het anders kan. Na vele pogingen om het zo te doen, probeerde ik iets anders. Ik vertelde ik dat ik dat stukje heel erg herken. Dat ik er zelf al een hele weg in aflegde en nog een hele weg te gaan heb. Daarna vertelde ik wat voor mij werkt, zonder dat ik het verkondigde als een waarheid die voor iedereen werkt. Die aanpak opende een verbindend gesprek, waarin hij ook nadacht over wat voor hem zou werken.

Laat jezelf zien

Wil je de volgende keer bij een nieuw project of een moeilijke boodschap voorbij de weerstand geraken? Leg dan uit waarom het voor jou belangrijk is. Deel een stukje van je gedachtegang en je eigen proces. Als je iets van jezelf deelt, is de kans groter dat je iemand anders ook mee krijgt in je verhaal.

Mijn grote inspiratiebron als het gaat over kwetsbaarheid, is Brené Brown. Ik raad aan om haar ted talk te bekijken en haar boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ en ‘de moed van imperfectie’ te lezen.

Vergroot je eigen impact als leiddinggevende en volg een leiderschapscoaching. We helpen jou om je kwetsbaarheid in te zetten als kracht. 

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.