26/02/2025
 - 
Door 

Communiceren met Gen Z: 5 onmisbare stappen

Gen Z, geboren tussen 1996 en 2012, is de eerste generatie die volledig is opgegroeid in het digitale tijdperk. Ze zijn altijd online, hyperverbonden en verwachten communicatie die authentiek, snel en interactief is. Traditionele marketing en ouderwetse communicatiestijlen werken niet bij hen. Maar hoe bereik je hen dan wel? Hoe zorg je ervoor dat je boodschap aankomt en er ook iets mee gebeurt?

In deze blog neem ik je mee in vijf essentiële stappen om effectief met Gen Z te communiceren
Jihad Van Puymbroeck
Communicatiestrategie
Pers en media
Vrijwilligers en participatie
Stel gerust je vraag
Jihad Van Puymbroeck
Communicatiestrategie
Pers en media
Vrijwilligers en participatie
Stel gerust je vraag

Stap 1: Ken je doelgroep en hun leefwereld 

Nothing about us, without us  

Wie mij kent, weet dat dit mijn mantra is in alles wat ik doe. Je kunt niet beginnen met jongerencommunicatie zonder eerst met jongeren zelf te praten en naar hen te luisteren. En nog een realitycheck: de jongere bestaat niet. 

Je moet hun leefwereld kennen. Wat frustreert hen? Wat zijn hun grootste dromen?  Wie is hun favoriete zanger? Welke influencers volgen ze en waarom? Wat kijken ze graag op Netflix? Hoe praten ze met elkaar? Door in hun hoofd en hart te kruipen, bouw je een verbinding op die anders niet mogelijk is. Jongeren voelen het meteen aan als een boodschap niet voor hen gemaakt is óf als die niet oprecht is. Dus: betrek hen, luister en laat hen zelf meedenken. 

Stap 2: Kanalenmix – Kennis van de kanalen

Een veelgestelde vraag is: op welk kanaal zitten jongeren nu? TikTok is enorm populair, maar Snapchat leeft nog steeds. En wat met Discord en Pinterest, de minder zichtbare maar invloedrijke platforms? 

Als we naar de cijfers kijken, springt één platform er steevast uit: YouTube. Meer dan 70% van de jongeren gebruikt YouTube dagelijks (!). Als organisatie richt je je misschien sterk op TikTok, maar de impact van YouTube mag je niet onderschatten. 

Het is essentieel om een doordachte kanalenmix te hebben. Stel jezelf de vraag: heb ik niet te veel kanalen? Focus liever op een paar platformen waar je echt tijd voor kan vrij maken, in plaats van overal een beetje aanwezig te zijn. Blijf ook de trends en veranderingen binnen die kanalen volgen, want ze evolueren constant. Wat vandaag werkt, kan morgen alweer achterhaald zijn.

Stap 3: Community-driven aanpak

Kan sociale media sociaal zijn?  

Ik herinner me een jongere die tegen me zei: "TikTok is voor mij als uit het raam kijken en de wereld ontdekken. 

Of je het nu gelooft of niet, sociale media draait in de kern om verbinding. Platforms stimuleren interactie en betrokkenheid, zoals Instagram met collab posts (waarbij meerdere accounts samen een post kunnen delen). 

Denk verder dan alleen het bereiken of informeren van jongeren. Hoe ga je met hen in interactie? Hoe bouw je een community rond je merk, organisatie of boodschap? Jongeren willen niet alleen consumeren, maar ook participeren. Creëer ruimte voor dialoog, betrek hen actief en laat hen meedoen, zowel online als offline. Want hoewel het lijkt dat alles online afspeelt, zijn fysieke evenementen en activiteiten nog even belangrijk. Maar voordat je graag meer of andere soorten jongeren op je evenementen wil, zullen ze je eerst moeten ontdekken online of via via. Online kan dat dus gebeuren via je eigen kanalen, maar even belangrijk en zelfs met een groter bereik zijn “earned media”. Organisaties, vrijwilligers, leden en peers die je evenement delen en erover praten, zorgen voor een veel grotere impact dan alleen je eigen communicatiekanalen. 

Stap 4: Content: Keep it Short & Simple

Gen Z groeit op in een wereld vol prikkels, waar informatie continu binnenstroomt via social media, video’s en korte berichten. Hun aandachtsspanne is kort, dus je boodschap moet meteen raak zijn. 

Gebruik eenvoudige, directe taal en vermijd lange, ingewikkelde zinnen. Video’s, infographics en bullet points werken beter dan lappen tekst. Platforms zoals TikTok en Instagram Reels laten zien dat content van een paar seconden al impact kan maken. Less is more: als je boodschap niet in één oogopslag duidelijk is, ben je ze kwijt. 

Stap 5: Deel je waarden

Gen Z hecht veel waarde aan authenticiteit en maatschappelijke betrokkenheid. Ze willen weten waar een merk of persoon voor staat en of die waarden overeenkomen met hun eigen overtuigingen. Transparantie is hierbij cruciaal: loze slogans of oppervlakkige steun aan sociale kwesties worden snel doorzien. Laat in je communicatie zien wat je belangrijk vindt, bijvoorbeeld door concrete acties of echte verhalen te delen. Of het nu gaat om duurzaamheid, inclusiviteit of mentale gezondheid, als je waarden oprecht en consequent terugkomen in je content, bouw je een sterke connectie op met Gen Z. 

Wil je verder sparren over hoe jouw organisatie Gen Z beter kan bereiken? Neem contact met me op voor een vrijblijvend gesprek. Samen kunnen we een strategie ontwikkelen die echt aanslaat! 

Twijfel je hoe en of je nog op sociale media aanwezig moet nadat  Mark Zuckerberg, de CEO van Meta een belangrijke aankondiging heeft gedaan over grote wijzigingen op Facebook en Instagram. Lees dan zeker deze blog die ik samen met mijn collega Fredo schreef. 

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.