24/06/2024
 - 
Door 

Waarom beleidsmedewerkers niet met vakantie mogen gaan

De kiezer heeft de kaarten verrassend geschud. Zowel aan Franstalige als aan Vlaamse kant lijken de coalities zich eenvoudiger te vormen dan verwacht. Maar de onderhandelingen zijn nog niet op alle niveaus afgerond. Dit betekent dat er deze zomer nog intensief zal worden onderhandeld over een regeerakkoord. (Pre)formateur De Wever zal daarbij op meerdere fronten tegelijk moeten opereren om zijn lang gekoesterde droom om premier van België te worden, te verwezenlijken.
Barbara Creemers
Straf communicatieplan
Van strategie naar actieplan
Strategieën, beleidsplannen en projecten formuleren
Stel gerust je vraag
Barbara Creemers
Straf communicatieplan
Van strategie naar actieplan
Strategieën, beleidsplannen en projecten formuleren
Stel gerust je vraag

Net omdat de formatiegesprekken tot nu toe redelijk vlot lijken te verlopen, liggen er enorme kansen voor jouw organisatie. Want jij kunt de expertise over jouw thema’s aanbieden aan de onderhandelaars en op die manier wegen op het regeerakkoord. Hoe? Dat is eenvoudiger dan je zou denken. En daarom plan je als beleidsmedewerker best niet te veel vakantie in deze zomer. 

Wie onderhandelt?

Het zijn niet alleen de partijvoorzitters die aan de onderhandelingstafel zitten. Ze worden bijgestaan door teams van collega’s, vaak gecoördineerd door de politiek directeur van de partij of de daarvoor speciaal aangestelde ‘sherpa’. Deze teams worden weer ondersteund door experts die de onderhandelingsfiches voorbereiden. In 2020, tijdens de onderhandelingen voor het vorige federale regeerakkoord, waren parlementsleden ook betrokken. Zo werd ik ingezet om over biodiversiteit te onderhandelen in de Vivaldi-coalitie. Het is essentieel om je tentakels uit te steken binnen de partijen en je expertise aan te bieden vanuit een win-win-situatie. 

Onderhandelingen kunnen plotseling in een stroomversnelling raken. Daarom is het belangrijk om jouw input eenvoudig en overzichtelijk aan te leveren. Vertrek van je memorandum voor de verkiezingen en vat per thema samen wat je wilt bereiken. Gebruik bullet points om duidelijk te maken wat je precies wilt binnenhalen en wat mogelijke terugvalposities zijn. Wees zo concreet mogelijk, zelfs tot aan de exacte zin die je in het regeerakkoord wilt zien. Vermeld ook welke woorden je wilt vermijden en wat voor jou onaanvaardbaar is. Houd het kort en bondig: maximaal één A4’tje per thema. Dit maakt het voor de medewerkers die de onderhandelingen voorbereiden gemakkelijker om jouw input mee te nemen, of zelfs letterlijk over te nemen.

Cocktail aan het zwembad 

Zorg ervoor dat je contactgegevens duidelijk op elk document staan. Onderhandelaars kunnen vragen hebben en het is cruciaal dat je bereikbaar bent, zelfs als je met een cocktail aan het zwembad zit. Daarom is het verstandig om deze zomer alert te blijven en paraat te staan om snel te kunnen reageren. Want dit is je kans om echt impact te hebben op het nieuwe regeerakkoord en dus het beleid van de komende jaren. 

Heb je hulp nodig om met jouw organisatie aan de slag te gaan rond beleidsbeïnvloeding? Stuur dan een mailtje naar barbara.creemers@s-l-impact.com. 

 

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.