01/06/2022
 - 
Door 

Te weinig fondsenwervers! Hoe vind je ze wél?

Fondsenwervers zijn dun gezaaid. Hoe vind je de juiste mensen om voor jouw organisatie geld in het laatje te brengen? Lees de praktische tips van expert fondsenwerving Joyce.
Joyce Browaeys
Gedragen fondsenwervingsplan
Optimalisatie van wervingskanalen
Interim (fondsenwerving)management
Stel gerust je vraag
Joyce Browaeys
Gedragen fondsenwervingsplan
Optimalisatie van wervingskanalen
Interim (fondsenwerving)management
Stel gerust je vraag

De juiste fondsenwervers vinden om je vacature in te vullen: het is lang niet vanzelfsprekend. Organisaties investeren duizenden euro’s om de online zichtbaarheid van hun vacatures te verhogen. Vervolgens moeten ze lang wachten op voldoende geschikte kandidaten. En bovendien kunnen ze niet te kieskeurig zijn als het aankomt op ervaring of expertise van de kandidaten. Joyce , onze expert in fondsenwerving, bundelde zijn tips om goede fondsenwervers te vinden én te houden. 

Fundraising: voortdurend zoeken naar de juiste balans 

De afgelopen 10 jaar bouwde ik aan mijn expertise op het vlak van coaching en mentoring van fondsenwervers. Ik maakte hen bewust van een belangrijke balans in de kunst van het fondsenwerven voor non-profit.  

In het schema hieronder heb ik dit gevisualiseerd. De verticale as toont aan de ene kant het sales-aspect en aan de andere kant het ethische aspect. Als gedreven fondsenwerver wil je ver gaan in het behalen van je doelstellingen. Maar wat kan en wat niet? Waar trek je als individu of organisatie de lijn? De horizontale as illustreert het spectrum tussen twee types fondsenwervers: de generalist en de specialist.  

Waar zet jij jezelf op deze balans? Zoek het eens uit!

Dé perfecte fondsenwerver? Polijst je ruwe diamant tot kroonjuweel! 

Ik raad organisaties aan om op de lange termijn hun eigen toekomstige toppers op te leiden. Focus op hun competenties én de goesting om zich verder te ontwikkelen als fondsenwerver. Er bestaan heel wat goede trainingen en zogenaamde ‘masterclasses’ om hen te laten groeien in hun domein.  

Vroeg je mij als kind wat ik later wilde worden, dan kwam daar alvast niet fondsenwerver uit. Interesse in het vak kan dus écht groeien met de jaren, vanuit een waardegedreven motivatie. Fondsenwerving is een vak, maar afstuderen als ‘Master in Fondsenwerving’ kan – nog – niet.  

Dankzij training en ervaring worden mensen beter in het fundraising-vak. Die investering is het absoluut waard. Ze groeien, brengen nieuwe inzichten in je organisatie en idealiter blijven ze aan boord. Het risico dat goede fondsenwervers vertrekken is er altijd. Maar beeld je het omgekeerde in: je laat hen niet groeien én ze blijven in hun functie. Waar sta je dan?  

Succes = tevreden fondsenwervers. Of niet? 

Zelf had ik het geluk om te groeien in een organisatie waar ik stap voor stap aan mijn competenties kon werken. De juiste mensen gaven me de juiste kansen. Maar ik heb ook fouten gemaakt. Ik herinner me mijn eerste jaar als teamverantwoordelijke. Ik keek naar de wekelijkse inkomsten en ging ervan uit dat de teamleden wel oké waren, zolang die inkomstencurve goed zat. Fout! 

Dankzij hun open feedback leerde ik snel bij. Mijn collega’s vroegen me om ervaren buitenstaanders een blik te laten werpen op onze teamdynamieken. Die externe blik vond ik bij jobcoaches, teamontwikkelingsexperten en senior fondsenwervers (ik noem hen de dinosauriërs van ’t vak, positief bedoeld). Hun inzichten hielpen mij om verder te groeien én de juiste dynamieken te creëren bij (toekomstige) fondsenwervers.

Maar ik heb nú een fondsenwerver nodig! 

Uiteraard heb je soms onmiddellijk nieuwe fondsenwervers nodig. Wees dan creatiever dan de standaardprocedure waarmee je nieuwe medewerkers rekruteert.  

Hier zijn alvast 5 beknopte tips: 

  • Wat maakt jouw organisatie aantrekkelijk voor fondsenwervers? Zoek het uit en zet dit in de verf. Zo vergroot je de kans dat je medewerkers aantrekt die bij je organisatie passen. Goede kandidaten zijn schaars, dus moet je jezelf als organisatie weten te verkopen.

     

  • Zoek je een specialist of een generalist? Zorg ervoor dat deze – bewuste – keuze duidelijk uit de jobomschrijving spreekt. Specialisten haken misschien af als je hen vraagt om er ook X of Y bij te nemen. Dito voor generalisten, als de vacature nadrukkelijk ‘ruime ervaring met kanaal X’ vraagt. Breng goed in kaart wie je exact nodig hebt in je team!

     

  • Meet de doeltreffendheid van je rekruteringskanalen. Wat werkt en wat niet? Kan je na een aantal maanden of jaren vaststellen dat, bijvoorbeeld, je investering in sociale-media-advertenties effectief goede kandidaten opleveren? Breng de verhouding ‘kwalitatieve kandidaten’ versus ‘kwantiteit in kandidaten’ in kaart.

     

  • Wind geen doekjes om de verloning. Hoe mooi het hogere doel ook is, ook fondsenwervers hechten belang aan hun eigen ‘fondsen’. Pols eens bij fondsenwervers in jouw omgeving welke wedde courant is voor de functie. ‘Pay peanuts, get monkeys’, weet je wel. Gebruik zéker het eerste sollicitatiegesprek om hier transparant over te babbelen.

     

  • Organiseer exit-interviews met vertrekkende medewerkers. Goede fondsenwervers hebben de jobs voor het uitkiezen in deze nichemarkt. Leveranciers, agentschappen (bv. voor telefundraising of online marketing) of de ruimere profitsector zijn verleidelijk. Uit gesprekken met medewerkers die je organisatie verlaten, leer je veel. Monitor de redenen waarom fondsenwervers vertrekken, dan kan je daarop anticiperen bij hun opvolgers.

Sommige tips zijn effectief op de lange termijn, terwijl andere op korte termijn je al heel wat verder kunnen helpen. Sowieso loont het – vooral bij grotere organisaties – om een variëteit te hebben in senior, medior en junior teamleden in je fondsenwervingsteam, nét omdat de markt krap is.  

Heeft jouw organisatie nood aan meer of betere fondsenwervers? Joyce brengt jou de inzichten om dit aan te pakken. 

Praat eens met Joyce

Wat kan ik voor jou en jouw groeiende fondsenwervers betekenen?

Ik hou ervan om fondsenwervers te zien groeien. Heb jij iemand in je team of ben je zélf iemand die: 

  • meer wil leren over hoe je keuzes maakt op de balans van hierboven? 
  • wil uitwisselen over hoe je kan omgaan met de druk van ‘resultaten halen’?
  • eens goed wil klagen (over jouw leidinggevende) zonder dat daar gevolgen van komen? ?
  • stap voor stap wil bijleren en groeien in de wereld van ’t fondsen werven?
  • persoonlijke pasklare tips wil over jouw expertise?

Ik kan jou daarbij helpen. Eén op één. Op jouw tempo en volgens jouw noden kunnen we fondsenwervende coaching-sessies inplannen. Mail me voor een vrijblijvende eerste babbel of bel me op 0496 12 70 08. 

Ik ga met plezier mee in jouw traject als groeiende fondsenwerver!  

Joyce 

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.