18/03/2024
 - 
Door 

Op zoek naar fondsenwervers: diploma's of competenties?

Elke keer dat ik een vacature voor een fondsenwerver zie, valt het me op dat er vaak wordt gevraagd naar een minimale hogere opleiding, zoals een bachelor- of masterdiploma. Maar laten we eens kijken naar de realiteit achter deze vereisten.
Joyce Browaeys
Gedragen fondsenwervingsplan
Optimalisatie van wervingskanalen
Interim (fondsenwerving)management
Stel gerust je vraag
Joyce Browaeys
Gedragen fondsenwervingsplan
Optimalisatie van wervingskanalen
Interim (fondsenwerving)management
Stel gerust je vraag

Ervaring boven diploma's 

Ik ben iemand die geen hogere studies heeft afgerond, maar ik geloof sterk dat competenties en ervaring veel meer kunnen betekenen dan alleen een diploma.  

In 2009 begon ik mijn reis met een eerste (maand)contract als fondsenwerver bij Greenpeace Belgium. In die beginjaren passeerde ik talloze deuren, van Knokke tot Arlon. Als fondsenwerver overtuigde ik persoonlijk meer dan duizend mensen om maandelijkse donateur te worden. 

De jaren nadien kreeg ik kansen om bij te leren op bredere fondsenwervende kanalen, management, strategie, organisatiestructuur- en cultuur,... 

Maar volgens veel vacatures ben ik dus niet geschikt voor verschillende functies. 

Vereisten in vacatures 

Ondanks mijn ervaring merk ik dat veel vacatures voor fondsenwervers heel duidelijk zijn: "Minimum bachelor- of master degree". In een nichemarkt als fondsenwerving voor social profit organisaties, waar de vraag hoger is dan het aanbod, vind ik dat best opmerkelijk. 

Gender verschillen in sollicitatiegedrag 

Interessant is ook dat vooral vrouwelijke kandidaten afhaken bij het zien van te veel vereisten in een vacature. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen pas solliciteren als ze zichzelf echt geschikt vinden, terwijl mannen sneller hun kandidatuur indienen, zelfs als ze niet aan alle vereisten voldoen. 

Voorbeelden van verschillende benaderingen 

Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden van grote NGO's die een verschillende kijk hebben op minimale opleidings- of ervaringsniveaus:

  •  NGO X vraagt niet alleen naar een diploma, maar ook naar aantoonbare ervaring in fondsenwerving en een bewezen staat van dienst in het behalen van doelstellingen.
     
  • NGO Y benadrukt de waarde van vaardigheden zoals communicatie, netwerken en projectmanagement boven een specifieke opleidingsachtergrond. Ze moedigen mensen aan die deze competenties hebben ontwikkeld, ongeacht hun formele onderwijsniveau.
     
  • NGO Z heeft flexibele vereisten en staat open voor sollicitanten met diverse achtergronden, zolang ze kunnen aantonen dat ze de nodige vaardigheden bezitten om effectief fondsen te werven en de missie van de organisatie te ondersteunen.

Focus op prestaties en potentieel 

Deze voorbeelden tonen aan dat er organisaties zijn die erkennen dat talent en vaardigheden niet beperkt zijn tot een bepaald type diploma. Als professionele fondsenwervers moeten we onze focus verleggen naar wat we kunnen bijdragen en de resultaten die we kunnen behalen, ongeacht ons formele onderwijsniveau. 

Laten we samen streven naar een sector die open staat voor diversiteit en waar talent wordt erkend en beloond op basis van prestaties en potentieel, niet alleen op basis van diploma's. 

PS: ik ben niet op zoek, prima wat ik nu doe bij S&L 😇

 

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.