De Wassende Maan

De upgrade van een systeempionier
Impactondernemers
De upgrade van een systeempionier

De Wassende Maan, eens pionier, altijd pionier? Alleen als de strategie up-to-date en het team in sync blijven — iets waarbij Peter en Kim graag helpen. En met de nodige moed, maar daaraan geen gebrek.

De klant

De Wassende Maan is meer dan een bioboerderij: ze pionieren sinds 1979 in biodynamische landbouw vol levenskwaliteit.

De vraag

De Wassende Maan was van bij de opstart een moedige zet in een allesbehalve evidente sector. Sindsdien is die sector van korte-keten landbouwondernemingen er niet softer op geworden. Inflatie, dalende koopkracht en een race to the bottom bij de supermarkten — het is geen feest. Toch blijft de Wassende Maan een succesverhaal, misschien net dankzij die oorspronkelijke moed en durf. Hun verhaal is een lichtend voorbeeld voor een alternatief voedselsysteem. Die verantwoordelijkheid voelen ze en die rol willen ze ook in de toekomst met zorg vervullen. 

Deliverables en uitdagingen

De landbouwsector vraagt veel aandacht voor het hier-en-nu: zo is er weinig tijd om uit te zoomen. De keuze om naar strategie te kijken werd dus erg bewust gemaakt. Het team kwam samen, alle vragen waren welkom en S&L zorgde voor de onbevangen blik van buitenaf. Welke plannen maken ons weer futureproof? Welke concepten blijven overeind en klopt onze positionering nog? Dient het businessmodel de beoogde impact en kan het financiële plaatje aan de druk van buitenaf weerstaan? In alle vragen zochten ze een stevige upgrade van hun strategie, en vonden die in een hernieuwde collectieve ambitie.

Een gewenst neveneffect was de versterkte cohesie in het team. Iedereen die weer heel goed wist wat en hoe en waarom, een vers geoliede machine. Door samen na te denken kreeg ook de link tussen de Raad van Bestuur en het team een nieuw elan. Iedereen was klaar om zichzelf opnieuw te overtreffen. De moed is er om verder te pionieren, ondernemend te zijn en de coöperanten nog meer te betrekken. Kortom, de ideale positionering en go-to-market. De hernieuwde impactstrategie stelt hen in staat om de organisatie te versterken én de gedroomde omslag in het voedselsysteem beter te bereiken. 

“‘Een klant die het al erg goed doet — in een toch wel uitdagende sector — en het graag nog veel beter wil doen, dat is echt duurzaam pionierswerk’ ”
Peter Depauw
S&L

Spreekt deze case jou aan?

Dan luisteren we graag naar de specifieke noden van jouw organisatie. We komen in duo naar jouw vraag luisteren en doen een eerste voorstel. Op basis van de feedback en verdere co-creatie bezorgen we een finaal voorstel.