Compaan vzw

Compaanlogo-referentie
Impactondernemers
Een bescheiden renaissance

Na Covid, een gemist tenderdossier en wijzigingen in structurele inkomsten, was het tijd voor bezinning en activatie bij Compaan. Een nieuwe adem en elan stonden hoog op hun wishlist. Enter Julie en Koen.

De klant

Compaan is een sociale onderneming die mensen met onderbenut talent activeert en integreert op de arbeidsmarkt op een duurzame manier.

De vraag

Compaan had behoefte aan een nieuwe strategie, een kompas om door de toekomst te navigeren in vertrouwen. Om veerkrachtig te zijn in een veranderende context, moest de positionering scherper en het aanbod gerichter worden. Tijdens de opstart werd ook al snel duidelijk dat het fundament opnieuw uitgesproken en uitgepuurd mocht worden. De ‘why’ van de organisatie moest weer in klare taal in ieders vocabulaire komen.

Het traject & de impact

In de eerste fases voelden we het getouwtrek tussen verlamming en individueel engagement. Onze focus op de gedrevenheid van elke deelnemer, het in rekenschap nemen van de externe context — bewegingen en trends in markt, sector en macro-economisch beleid — waren duidelijk de weg vooruit, uit de inertie. De grootste doorbraak kwam er door te wroeten in de klantensegmenten, het aanbod en het businessmodel van Compaan. De toekomstige uitdagingen toonden zich daar heel duidelijk. 

Op basis van strategie en cijfers beweegt Compaan nu richting een aangepast marktaanbod, een vernieuwde organisatiestructuur en versterkte partnerships.

Hun agenda bestaat nu uit goede projectopvolging, een duidelijker innovatiekader en regelmatige bijsturing op basis van de juiste impact- en financiële indicatoren. De formule voor duurzame innovatie.

Compaan-referentie

De uitdaging

Alle neuzen in dezelfde richting, of toch alle neuzen in beweging krijgen, is nooit vanzelfsprekend, ook niet bij Compaan. Wanneer je outside-in werkt, heb je absoluut meer kans om blinde vlekken te detecteren en op een gedragen visie op de werkelijkheid. Die aanpak werpt zijn vruchten af. Ook objectiviteit en goede data zijn cruciaal om te kunnen evalueren, balanceren en een onevenwicht tussen innovatie en impact te voorkomen. 

“Het was mooi om te zien hoe een verstarde organisatie terug stappen kan zetten naar een gedreven toekomst, één gebouwd op helderheid en een duidelijke ‘why’.”
Koen De Bock
S&L

De samenwerking

Ondanks ingrijpende veranderingen — een directiewissel, verandering van financieel management — hadden we aan Compaan een strijdvaardige en geëngageerde partner. Verschillende mensen zijn tijdens de chaotische fase opgestaan en hun kracht was aanstekelijk. Het engagement voelt nu volledig en Compaan kan er weer voor gaan.

“Met de begeleiding van S&L halen we expertise in huis die we nodig hebben. Ook al weet je zelf hoe het moet, het is moeilijk om dit proces alleen door te maken. ”
Liesbet Vercamer
Directeur Kompaan

3 tips van Liesbet Vercamer

  • Blijf in je project geloven, durf te kijken naar wat je niet zelf kan en vraag hulp.
     
  • Niet snel beslissen bij twijfel. Het heeft dan nog wat meer tijd en overleg nodig. Vertrouw op het proces.
     
  • Stick to the plan. Als je wordt opgeslorpt door de dagelijkse rompslomp, neem je plan erbij en volg dat. 

Spreekt deze case jou aan?

Dan luisteren we graag naar de specifieke noden van jouw organisatie. We komen in duo naar jouw vraag luisteren en doen een eerste voorstel. Op basis van de feedback en verdere co-creatie bezorgen we een finaal voorstel.