03/05/2024
 - 
Door 

Ethisch fondsen werven?

Wat bedoel je eigenlijk?

Die discussie hadden we in aanloop naar opstart van Goodturn ook met de oprichters. De kritische vraag die ik onlangs van een collega fondsenwerver kreeg was terecht: Goodturn schreeuwt het van de daken: wij werven ethisch! Maar is dat wel zo?
Joyce Browaeys
Gedragen fondsenwervingsplan
Optimalisatie van wervingskanalen
Interim (fondsenwerving)management
Stel gerust je vraag
Joyce Browaeys
Gedragen fondsenwervingsplan
Optimalisatie van wervingskanalen
Interim (fondsenwerving)management
Stel gerust je vraag

Voor de 5 oprichters was dit de manier waarop we naar ons ethisch model keken:

Eigenaarschap en bestuur

Er werden heldere afspraken gemaakt. Er werd gekozen voor een coöperatie-model waarbij enkel NGO's kunnen eigenaar worden. Het is een open model, waarbij andere NGO's kunnen instappen eens het 'up and running' is.

De eigenaars kunnen geen winst uitkeren aan zichzelf. Ze kunnen ook niet rijker worden op hun aandelen of winst maken op toekomstige klanten/eigenaars. Alles zit mooi versleuteld in de statuten, die openbaar zijn. 

Als Goodturn het over 'ethisch' werven gaat, dan is dit voor mij de absolute basis. De 'must have'. Het basismodel is namelijk consequent anders.

Verloning en werkethiek

De coöperatie wil zich als werkgever zo fair mogelijk positioneren. Een veilige interne cultuur, waar sales geen taboe is. We willen medewerkers een correct basisloon geven, zonder individuele bonussen die op kwantiteit zijn gericht. Tegelijkertijd zetten we hard in op diversiteit en inclusiviteit.

Prijszetting en kwaliteit

Kwaliteit staat op de eerste plaats. We volgen nauwgezet de instroom van donateurs op. Daarvoor worden prijsafspraken gemaakt met de klant (die ook eigenaars zijn). Werken we beter dan voorzien? Dan wordt dat geld gebruikt om de prijs te drukken en/of reserve aan te leggen voor toekomstige investeringen.

Pitch

We voorzien meer training(suren) dan elders. Via dagelijkse briefing helpen we de fondsenwervers hun pitch te verbeteren. De werver krijgt ook dagelijks een dashboard met feedback van diens (reeds ingeschreven) donateurs. We zetten bewust niet in op de 'optie eenmalige' gift. 

⚠ De kritische vraag die we onszelf moeten stellen:
Geloven we écht dat we het daarmee ethischer aanpakken?

Wel, dat proberen we althans. 😉

De basis staat er dus met het stukje 'eigenaarschap en governance'. Daarin is Goodturn uniek. Met Coöperatie Social Response kwam in Nederland een gelijkaardig concept.

De blokjes daarboven zijn zaken waar we geloven een andere invalshoek te brengen. Maar ook credits voor de huidige agencies. Zij zetten hier ook hard op in! Daarin is Goodturn dus zéker niet alleen. 

Goodturn werd opgericht om te gaan benchmarken. 

Om een alternatief te bieden tussen 'inhouse' en 'outsourcing'. Zonder te claimen dat dit dé manier is. Samenwerken met agencies of uitbouw van inhouse team kan perfect samen. 💑 

Uiteindelijk willen we allemaal kwalitatieve donateurs, toch?!

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.