13/09/2023
 - 
Door 

Impact, van begin tot einde

De mens is een innoverend beestje, daarvan zien we het bewijs overal rond ons. We zijn heerlijk nieuwsgierig en als het even kan, gaan we graag exploreren en experimenteren. Hoewel we innovatie als iets positiefs ervaren, is innovatie op zich niet goed of slecht. Het vernieuwende karakter van een oplossing of uitvinding zegt niets over haar waarde voor de mens. De atoombom was innoverend, boekdrukkunst was vernieuwend, net als de iPhone. Safe to say dat die drie niet op evenveel enthousiasme mogen rekenen.
Benno Schiffer
Interim-management
Efficiëntie en financiële optimalisatie
Strategische keuzes en operationele vertaalslag
Stel gerust je vraag
Benno Schiffer
Interim-management
Efficiëntie en financiële optimalisatie
Strategische keuzes en operationele vertaalslag
Stel gerust je vraag

Bij innovatie in het bedrijfsleven is dat net zo: sommige innovaties zijn radicaal, andere niet zo, sommige zijn wenselijk, andere eerder cosmetisch. Het gaat een beetje alle richtingen uit. Maar als we specifieker gaan en spreken over innovatie bij impactondernemers, dan is het niet zomaar eender welk type innovatie en wat voor een effect deze mag hebben. 

De vraag aller vragen

Als impactondernemer moet je een antwoord hebben op de waarom-vraag: waarom doe je wat je doet, Ook onder mainstream ondernemers en merken is zoeken naar de ‘why’ of de missie, steeds populairder. Maar waarom je de ‘why’ van verse sapjes of sportschoenen moet horen, is niet altijd duidelijk. Ben je impact-first? Dan is die vraag niet vrijblijvend, ze is waarschijnlijk zelfs de motor die je ooit tot hier heeft gebracht. 

En dat is een mooie start: verontwaardiging, een droom, hoop, de wens om verbetering. Maar het is nog geen finish. Want beginnen met je ‘why’ netjes gealigneerd hebben is weinig waard als je niet weet of je eindresultaat dat ook is. De beste intenties, garanderen geen resultaat. En laat dat nu de definitie van impactondernemen zijn: streven naar betekenisvol resultaat, de ‘why’ laten doorwerken in de uiteindelijke impact die je maakt.

Laat dat nu de definitie van impactondernemen zijn: streven naar betekenisvol resultaat, 

de ‘why’ laten doorwerken in de uiteindelijke impact die je maakt.

Hoe kan je nu zeker zijn dat jouw goede intenties, of initiële verontwaardiging, resulteert in positieve maatschappelijke impact? Door niet te stoppen bij je ‘why’. Als impactondernemer ben je een ondernemer, en dat wil zeggen: een financieel gezond model in een beheersbaar proces. Dat wil zeggen: ook een antwoord op de How en de What. Of toch als je een Simon Sinek-adept bent. If not, dan is de Theory of Change een waardig alternatief.

Gezondheid en moed

Niet iedereen wil zijn impact maximaliseren. Er is in de sfeer van de wereldverbeteraars ook ruimte voor kleine initiatieven met hun eigen waarde. Maar veel kleine initiatieven vragen om veel energie en middelen, ook wanneer ze niet wakker liggen van hun effectieve impact. En misschien zouden die energie en die middelen beter tot hun recht komen bij impactondernemers die werkelijk een maatschappelijke steen willen verplaatsen. Want de maatschappij doen bewegen, dat vraagt om moed, ondernemingszin en een door en door professionele aanpak.

Die professionele aanpak begint bij een goed businessmodel — een al te vaak vergeten fundament van innovatie. Want een circulair maakproduct zonder doordachte logistiek of mogelijkheid om op te schalen is soms een goedbedoelde flop. Een goed product is niet automatisch een goed werkend product, of goed verkopend. Zorg voor het juiste talent in de opstartfase: iemand die met een zakelijk kijk opin je innovatieproject.

Iemand die kan letten op;

 • Je product-market–fit. Daarin krijg je scherp wie je klantensegmenten gaan zijn en welke waarde je gaat aanbieden.

 • Een goede marktfit. Wil nog niet zeggen dat je kan opschalen. Hier is een goed uitgewerkt businessmodel de basis om eerst intern te schalen (binnen je eigen mogelijkheden) en daarna extern verder op te schalen (via een partnership of door te outsourcen).

Takeaways voor de aspirant impactondernemer

 1. Krijg je “Why” helder en maak een impacttheorie op
   
 2. Bepaal je innovatiestrategie en een helder verwachtingskader
   
 3. Experimenteer naar een goede product-marktfit
   
 4. Ga voor impact: modelleer & schaal

Achteraf bekeken lijken dingen vaak eenvoudiger dan in de realiteit, maar ook ik heb al vaak gezondigd tegen mijn eigen advies, hoe zou ik ander kunnen leren en groeien? Hopelijk kan je met mijn advies de investering in je eigen trial and error enigszins beperken. Wil je nog meer tekst en uitleg of heb je een concrete use case? Mail of stuur me een bericht via LinkedIn, ik innoveer graag met je mee!

Credits: Koen De Bock

 

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.