06/03/2025
 - 
Door 

Wat bedrijven kunnen leren van NGO's

In een wereld waar de nadruk vaak ligt op winstmaximalisatie, tonen NGO's hoe bedrijven ook op een andere manier succesvol kunnen zijn. In deze blog verkent Petra hoe bedrijven kunnen leren van de expertise en benaderingen van non-gouvernementele organisaties om een positieve impact op de samenleving te realiseren.
Petra Hoogerwerf
Impactstrategie en -ontwikkeling
Verandermanagement
Teamcoaching
In-company trainingen
Stel gerust je vraag
Petra Hoogerwerf
Impactstrategie en -ontwikkeling
Verandermanagement
Teamcoaching
In-company trainingen
Stel gerust je vraag

Mijn persoonlijke missie is dat elk bedrijf en organisatie welzijnsmaximalisatie voorop stelt boven winstmaximalisatie en aandeelhouderswaarde. In onze cultuur van hokjes ontwikkelen we voor elk fenomeen een andere en vaak Engelse naam, zo ook voor organisaties die ondernemen met impact. Denk daarbij aan de termen ‘social enterprise’ en ‘social venture’. Door de verschillende benamingen blijft er een virtuele scheiding ontstaan tussen alle soorten organisaties die ondernemend of maatschappelijk zijn. Terwijl er allang vele hybride vormen zijn. Ik pleit er daarom voor om een nieuwe term in te voeren: ondernemen met maatschappelijke impact of impact ondernemen.  Met een knipoog échte winst genoemd: winst voor mens, milieu en samenleving.

NGO's kunnen helpen

NGO’s kunnen bedrijven goed helpen en hebben vaak goede ideeën ontwikkeld waar bedrijven van kunnen leren. Een paar voorbeelden. Als je gaat nadenken op welke terreinen je impact kunt maken, adviseer ik je te starten met je bedrijfsvoering, denk aan (openbaar) vervoer, huisvesting en inkoop. Hoe kun je zo klimaatvriendelijk en sociaal opereren? Stichting SKAO streeft ernaar mondiale opwarming en klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken en helpt daarom bedrijven klimaatvriendelijke keuzes te maken. 

Op de tweede plaats kun je nadenken over je producten en diensten: hebben deze (ongewenste) neveneffecten die schadelijk zijn voor de samenleving? Of hebben ze juist een positief effect? En hoe komen de producten en diensten tot stand en hoe werden de leveranciers en werkers betaald? In de cultuursector is na lange discussie het principe van fair pay gekomen om te komen tot eerlijke beloning voor professionals die vroeger vaak onderbetaald werden. En een andere vraag…. is je dienstverlening toegankelijk voor iedereen? Het Rijksmuseum zet er bijvoorbeeld sterk op toegankelijk te zijn voor iedereen. Zie hier hun inspirerende filmpje.

HR

Het derde aspect is HRM: alleen als je medewerkers werkgeluk ervaren gaat je organisatie écht goed draaien. Betrek ze ook bij je maatschappelijke keuzes en laat ze zelf kiezen voor een bijvoorbeeld een personeelsuitstapje of kerstcadeau. Stichting Jarige Job speelde hier slim op in door medewerkers bij personeelsuitstapjes verjaardagsboxes te laten inpakken voor kinderen waar thuis geen geld is voor cadeautjes.

Het vierde element is de impact die een bedrijf kan maken in de samenleving. Dat is voor veel NGO’s hun core business. Bedrijven kunnen zich daaraan spiegelen als ze ook in de samenleving impact willen maken. Welke verandering wil je tot stand te brengen? Dat kan zijn op elk maatschappelijk thema zoals armoede, klimaat, welzijn, gezondheid, werkgelegenheid, ontwikkeling of educatie. Kies voor een doel dat dicht bij je identiteit ligt. Deze week begeleidde ik een gesprek waarbij  de kernvraag was: waar zit jullie maatschappelijke hart? Daar kwamen veel ideeën uit voort. Er zijn tal van manieren om goed te doen. NGO’s gebruiken bijvoorbeeld de volgende interventies:

  • Bewustwording en voorlichting geven over bepaalde problemen
  • Lobby door politieke thema’s op de kaart te zetten
  • Wetenschappelijk onderzoek financieren 
  • Distributie en promotie van maatschappelijke initiatieven uitingen
  •  

Niet moeten

Belangrijkste is het niet als een moetje te doen (‘Kom we doneren of sponsoren wel even wat goede doelen) maar het als een strategie en mindset te zien: alleen met een maatschappelijk hart geloven klanten en anderen dat je écht goed wilt doen als bedrijf, zowel naar je medewerkers, klanten, lokale omgeving en andere mensen.  

 

Tags
Impactondernemers
Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.