23/04/2024
 - 
Door 

Het obstakel van de circulaire economie is ... de economie

Hoe gek klinkt dat? Maar toch, zullen we in ’s werelds lineair denkpatroon ooit tot een echte circulaire economie geraken? In een macro-economie die surft op de idee van eindeloze groei…
Aartsmoeilijk.
Peter Depauw
Scherpe strategie
Van maatschappelijk probleem tot strategische opties
Relatie tussen strategie en financiën
Stel gerust je vraag
Peter Depauw
Scherpe strategie
Van maatschappelijk probleem tot strategische opties
Relatie tussen strategie en financiën
Stel gerust je vraag

Wat wel duidelijk is: de transitiestappen qua circulaire omslag gaan gewoon trager dan de toename van het materialengebruik in de wereldwijde economie. Overconsumptie dus. Op 5 jaar tijd daalde (!) het aandeel circulaire economie zelfs, van 9,1% naar 7,2%

🇧🇪 België mag deze week in het kader van het Europees voorzitterschap het World Circular Economy Forum WCEF organiseren. Want gelukkig brengt de intussen “megatrend status” van de #CircularEconomy ook veel hoopvolle dingen met zich mee.
En op microniveau zijn we met z’n allen de grootste supporters van nieuwe modellen richting meer 𝘨𝘦𝘥𝘦𝘦𝘭𝘥 𝘨𝘦𝘣𝘳𝘶𝘪𝘬, 𝘩𝘦𝘳𝘨𝘦𝘣𝘳𝘶𝘪𝘬, 𝘶𝘱𝘤𝘺𝘤𝘭𝘪𝘯𝘨, 𝘢𝘴-𝘢-𝘴𝘦𝘳𝘷𝘪𝘤𝘦 𝘮𝘰𝘥𝘦𝘭𝘴, 𝘣𝘪𝘰𝘣𝘢𝘴𝘦𝘥 𝘮𝘢𝘵𝘦𝘳𝘪𝘢𝘢𝘭𝘴𝘵𝘳𝘰𝘮𝘦𝘯, 𝘤𝘪𝘳𝘤𝘶𝘭𝘢𝘪𝘳𝘦 𝘰𝘯𝘵𝘸𝘦𝘳𝘱𝘱𝘳𝘪𝘯𝘤𝘪𝘱𝘦𝘴, 𝘭𝘰𝘬𝘢𝘭𝘦 𝘨𝘦𝘴𝘭𝘰𝘵𝘦𝘯 𝘬𝘳𝘪𝘯𝘨𝘴𝘵𝘳𝘰𝘮𝘦𝘯, 𝘱𝘳𝘰𝘥𝘶𝘤𝘵𝘪𝘦 𝘮𝘦𝘵 𝘮𝘪𝘯𝘪𝘮𝘢𝘭𝘦 𝘨𝘳𝘰𝘯𝘥𝘴𝘵𝘰𝘧𝘧𝘦𝘯, 𝘰𝘱𝘦𝘯-𝘴𝘰𝘶𝘳𝘤𝘦, etc.
Allemaal R1 tot R4 tactieken richting Circulair. Hoe hoger op de R-ladder, hoe fantastischer.
Ze tonen het alternatief, inspireren en  dagen de bestaande economische actoren uit, ontwikkelen disruptieve krachten en bouwen nieuwe narratieven.

Toch zal een circulaire economie nooit echt doorbreken zolang de mechanismen van ons economisch stelsel gebouwd zijn op de idee van eindeloze groei. Een beleid en economie die stuurt op BBP-groei (maximising throughput) staat van nature haaks op het doel van de circulaire economie (minimising throughput, optimising material supplies).
Dat de ‘vrije markt’ dit (snel genoeg) zal oplossen in een illusie, zeker als negatieve externaliteiten van de niet-circulaire economie amper worden doorgerekend. En dan hebben we het nog niet gehad over reboundeffecten, circulaire financiering.

De relatieve circulaire stilstand is een onderwerp dat veel te groot is om snel snel in een paar zinnen te beschrijven. Net zoals de complexe relatie tussen de circulaire economie en onze op groei gerichte economieën.

Deze week op het #WCEF2024 in Brussel showcasen de meest impactvolle circulaire oplossingen van over de hele wereld zich.
Fantastisch is dat. Hoe sneller deze zich kopiëren, hoe beter. Circulaire voorlopers hebben immers nog volop een groeistrategie te omarmen.

Maar kunnen we ook naar het grotere plaatje kijken? En iets doen aan het obstakel van de circulaire economie?
Ik hoop samen met jou dat ze het deze week voldoende over hét obstakel / hét probleem / dé vijand hebben…
𝓓𝓮 𝓮𝓬𝓸𝓷𝓸𝓶𝓲𝓮.
Want dat is evenzeer dé gamechanger.

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.