27/02/2024
 - 
Door 

Elke ondernemer impactondernemer?

Ik laat je mee dromen: elke ondernemer wordt een impactondernemer. Of maken we er meteen een ambitieus plan van?
Lenja Doms
Impactstrategie
Impact ondernemerschap
Circulaire economie
Stel gerust je vraag
Lenja Doms
Impactstrategie
Impact ondernemerschap
Circulaire economie
Stel gerust je vraag

Ondernemers gaan de wereld redden? Of ! 

Tijdens mijn webinar enkele weken geleden begon ik men betoog met een eerste slide: “ondernemers gaan de wereld redden”. Het had me te ver gebracht om op dat moment luidop te beginnen dromen, maar ik verklaar me graag nader.  

Als simpele burger kan ik wel eens gedemotiveerd geraken, maar als ik aan het werk ben laat ik me vooral inspireren door die droom. Wat als we als hele samenleving ‘een ondernemer’ herdefiniëren? Van ‘een persoon die een bedrijf of onderneming start, beheert en leidt, met als doel winst te maken. Ondernemers zijn de drijvende kracht achter innovatie, economische groei en werkgelegenheid.’ Naar ‘een ondernemer streeft naar zowel sociale als financiële impact. Een ondernemer richt zich op het oplossen van maatschappelijke problemen door middel van zakelijke oplossingen en streeft naar duurzaamheid, inclusie en sociale rechtvaardigheid.’ 

Ik las Kate Raworth haar theorie voor het eerst toen ik nog veel te jong was om haar echt te begrijpen, maar impactondernemers in de praktijk het bestaand systeem zien ontwrichten doet me vaker en vaker donut-vormig dagdromen.  

Hoe kan mijn droom een ambitie worden? Of zelfs werkelijkheid? Door middel van planning, actie en doorzettingsvermogen misschien? Dat lijkt me alvast wel ergens zijn neergepend in een zelfhulpboek.   

Mijn plan van droom tot werkelijkheid: “elke (nieuwe) ondernemer is impactondernemer’. 

Het zelfhulpboek schrijft: ‘Stap 1: Het Identificeren van je droom. Identificeer een specifiek doel of een beeld van wat je wilt bereiken.’ 

Mij is het kristalhelder: Elke ondernemers draagt bij aan het groter geheel, doormiddel van een economisch model dat voldoet aan de behoeften van mensen zonder de grenzen van de planeet te overschrijden. Laten we het dicht bij huis houden? Laat ik met mijn plan mikken op Belgische ondernemingen? Check!  

 

‘Stap 2: Stel haalbare doelen. Verdeel je droom in kleinere, haalbare doelen.’ 

- Vermoedelijk de stap waar dromen gewoon minder leuk lijken te worden. Wie leest die zelfhulpboeken ook? Ik doe alsnog een poging - 

 1. Actief ondersteunen van nieuwe potentiële rolmodellen in het impactondernemers-landschap. 
   
 2. Groei stuwen van bestaande impactondernemingen.
   
 3. Transitie van ‘mission-changing-organisaties’ begeleiden. 

Mogelijks ga ik hier niet helemaal volgens de regels van de kunst te werk, maar goed genoeg voor nu.  

 

‘Stap 3: Neem actie: Begin met het nemen van concrete stappen om je doelen te bereiken.’  

Je hebt twee soorten mensen: de gedisciplineerde die motivatie vinden binnenin zichzelf, zonder enige externe druk trekken ze hun loopschoenen aan en beginnen ze aan een training in de regen. En diegene die een personal trainer betalen of ze blijven hangen in de zetel. Ik ben van dat tweede soort. Jij, beste lezer, bent voor dit doel mijn figuurlijke personal trainer. Mijn stok achter de deur. Wees gerust streng voor mij, dat kan wel eens nodig zijn. Concrete stappen naar mijn doel voor de komende maanden zijn de volgende:  

 • 5 klankbord sessies organiseren voor prille ideeën van toekomstige impactondernemingen.  
 • Eigen ervaring delen met impactondernemers. 
 • Bestaande impactondernemers onder de aandacht brengen dmv minstens 10 acties.  
 • Mijn persoonlijke ‘te spenderen €’s’ spenderen bij impactondernemers  
 • Samenwerking stimuleren door actief connecties te leggen binnenin mijn netwerk  
 • Gezien wetgeving en beleid kan zorgen voor gunstiger klimaat wil ik me verdiepen in de partijprogramma’s. Wat zeggen de verschillende partijen over impactondernemerschap?  
 • Een workshop geven in een bestaande organisatie van minstens 10 jaar oud die zal bijdragen aan een wezenlijke missie verschuiving richting missie gedreven ondernemen.  
 • Een use-case uitwerken van 3 inspirerende voorbeelden van bedrijven die hun missie radicaal omgooide en impactondernemer werden.  

U dacht waarschijnlijk bij stap één ‘waar begint deze vrouw aan?’. Maar ziet u hoe wij allen wezenlijk kunnen bijdragen aan die inspirerende beweging, de grootste van onze tijd: impact ondernemen? En dat zonder zelf die vennootschap op te richten. 

Iemand nog een droom? ‘Actieplannen-maken-van-dromen-as-a-service’ is dat een ding?  

Droom jij ook als ondernemer over (meer) maatschappelijke impact? Dan staat een koffie met jou ook op mijn lijstje?  

Nu tijd voor echte actie. Tot binnenkort. 

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.