21/03/2024
 - 
Door 

De morele ambitie om de wereld te veranderen. Met S&L.

Over meerwaarde voor de samenleving realiseren, Follow-your-passion bullshit, de zin van het leven en werken bij S&L.
Koenraad Depauw
Complexe strategische plannen
Strategieën voor systemische verandering
Invloed opbouwen en uitoefenen
Stel gerust je vraag
Koenraad Depauw
Complexe strategische plannen
Strategieën voor systemische verandering
Invloed opbouwen en uitoefenen
Stel gerust je vraag

Voor wie creëer jij meerwaarde?

4238 weken op aarde. Dat is de tijd die we gemiddeld krijgen om te leven. Tijdens zowat de helft daarvan besteden we een deel van onze kostbare tijd aan het produceren van goederen of diensten. Zo creëren we meerwaarde. Soms is die meerwaarde voor de samenleving. Soms voor de overheid.

Heel vaak produceren we echter meerwaarde voor een bank, een multinational of een plek waar we liever niet willen zijn. Soms realiseren we voor die plekken zelfs meerwaarde die voor een groot deel van de samenleving eigenlijk minderwaarde is. Want die bank investeert de spaarcenten van mensen ook in de wapenindustrie. En jouw werk hier is vaak ook indirect verbonden met de uitbuiting van mensen in andere landen. Schadelijke jobs dus.

Life changing opportunity coming

Als je nu de neiging hebt om weg te klikken, zou ik toch nog wat verder lezen. It might be life changing. Dat was het toch voor mij.

We kijken er liever niet naar: de meerwaarde van ons werk voor de samenleving. Want in ruil voor onze tijd krijgen we een loon. Dat loon hebben we nodig om ons huis af te betalen en kinderen te voeden. Én op reis te kunnen gaan. De beste tijd van het jaar.

Als je goed kijkt naar de zin van je job riskeer je dat alles te verliezen. Je doet daarom door. Soms gaan we in burn-out. Dat wijten we dan aan stress op de werkvloer, de werkdruk, een toxische omgeving of een slechte work-life balance.

De Follow-your-passion bullshit

Ik geloof dat niet. Werkdruk en work-life balance, dat is wat aan de oppervlakte speelt. Diep vanbinnen, vaak nog onbewust, stellen we ons deze vragen:

Hoeveel tijd rest mij nog in het leven?

Hoe kan ik die tijd maximaal zinvol invullen?

Hoe kan ik mijn talent inzetten voor de kudde, de groep, de samenleving?

Diep vanbinnen ken je het antwoord op deze vraag. En als het antwoord op deze vraag niet bevredigend is, dan sputtert de ziel door de leegte die het ontdekt. En wil je lichaam niet meer mee.

Het klassieke antwoord op die leegte is dan ‘zoek je passie’. Je kan dan bij een hele industrie van coaches en therapeuten op zoek naar waar je warm van wordt. Maar de hyper individualistische manier waarop de vraag vaak wordt gesteld biedt zelden een bevredigend antwoord. En ook geen zinvolle job.

Een bron van energie

Het kan ook anders.

Rondom mij, bij de organisaties waar ik mee mag werken, bij de collega’s van S&L, zie ik enorme bronnen van energie. Mensen die in vaak best complexe omstandigheden meerwaarde realiseren voor de samenleving. Omdat ze soms tegen beter weten in meedogenloos kiezen voor een job waarin ze strijd voeren tegen grote wereldproblemen. En dat doen ze met bakken energie.

Het is mijn eigen ervaring: als je durft een job te creëren die super zinvol voelt, komt er een enorme bron van levensenergie vrij. Dan kan je veel aan. Zoals om 5u ‘s morgens dit stukje tekst produceren.

De morele ambitie om de wereld te veranderen

In zijn boek “Morele ambitie” schrijft Rutger Bregman over de miljoenen mensen die vastzitten in suffe, nutteloze en zelfs schadelijke banen. Hij pleit voor andere maatstaven van succes. Geen dik salaris of deftige titel. Hij pleit voor carrières die gewijd zijn aan de beste oplossingen voor de grootste wereldproblemen.

Wel. Ik ook.

S&L

Uit mijn persoonlijke zoektocht naar de zin van dit leven ontstond S&L – to change the world. Ondertussen mag ik die morele ambitie én het eigenaarschap van S&L delen met 40 collega’s.

Die morele ambitie is ondertussen ook een erg ambitieuze strategie geworden. S&L werkt vandaag voor meer dan 400 sociale organisaties en impactondernemers in Vlaanderen en Brussel. Dat is maar een dot op de wereldkaart. We willen méér organisaties helpen, overal in de wereld, om grote maatschappelijke veranderingen te realiseren.

Daarvoor zoeken we nog heel wat mensen.

Ik vraag jou

Ik wil jou vragen morele ambitie te hebben. Je talent niet te verspillen. En ik wil jou vragen te overwegen of werken bij S&L iets voor jou zou kunnen zijn.

Stuur ons dan graag een briefje.

Dankje

PS: en als S&L niks voor jou is, overweeg dan toch minstens één van deze sociale jobs bij andere organisaties.

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.