22/01/2024
 - 
Door 

Waarom we vaker over spiritualiteit moeten spreken

In een tijd van grote maatschappelijke uitdagingen moeten we niet alleen focussen op de ecologische, sociale en financiële aspecten van ondernemen en organiseren, maar hebben we ook de spirituele dimensie toe te voegen. Laat me uitleggen waarom dit het overwegen waard is. Laten we samen het ongemak rond spiritualiteit doorbreken en het gesprek aangaan.
Aurélie De Cock
Persoonlijke groei en leiderschapsontwikkeling
Teamontwikkeling
Duurzame organisatie- en samenwerkingsvormen
Stel gerust je vraag
Aurélie De Cock
Persoonlijke groei en leiderschapsontwikkeling
Teamontwikkeling
Duurzame organisatie- en samenwerkingsvormen
Stel gerust je vraag

The Ancient One: You cannot beat a river into submission. You have to surrender to its current and use its power as your own.

Dr. Stephen Strange: I control it by surrendering control? That doesn’t make any sense.

The Ancient One: Not everything does. Not everything has to. Your intellect has taken you far in life, but it will take you no further. Surrender, Stephen. Silence your ego and your power will rise. Come with me.

(uit: Dr. Strange) 

 

Vandaag verlies je nog vaak aan geloofwaardigheid als je in gesprekken over ondernemen en organiseren praat over spiritualiteit.  

Toch ben ik ervan overtuigd dat we dit moeten overwegen, en ik vertel je graag waarom. 

In het huidige klimaat branden we onszelf op, op een planeet die zelf ook in brand staat. So within, so without.  

Als we ons als mens duurzaam willen organiseren voor een leven op een levende planeet, moeten we niet alleen focussen op de ecologische, sociale en financiële aspecten, maar hebben we ook de spirituele dimensie toe te voegen.

Het is tijd om vaker openlijk te praten over spiritualiteit.

 

“All good regeneratieve businesses are built on four pillars, ecological, social, spiritual and finanacial.” - Satish Kumar

 

Ongemakkelijk

Vaak voelt het nog ongemakkelijk om over spiritualiteit te praten als je ‘aan het werk bent’.  

Laten we eerst eens definiëren wat spiritualiteit betekent in essentie, ver weg van stereotiepe associaties zoals chakra’s, healing, kristallen en lichtwezens. Niet omdat er iets mis mee is met die aspecten, wel omdat de gemiddelde persoon zich er minder mee kan identificeren.

Spiritualiteit is in essentie het verkennen van de mysteries van zowel het zelf als het universum. Het gaat om het geloof in meer dan enkel materieel overleven of welvaart voor de happy few. Als de tastbare wereld alles is wat onze zintuigen kunnen waarnemen, dan omvat de spirituele wereld al de rest. Ook al weten we vaak niet wat dat precies wat dit inhoudt, toch voelen we allemaal diep vanbinnen deze niet-materiële dimensie.  

Hoewel we graag verklaren dat bewustzijn bestaat uit neuronen die met elkaar communiceren, blijft een deel van onze innerlijke wereld als één groot mysterie aanvoelen. Ondanks dat we onszelf beschouwen als denkende wezens met gevoelens, lijkt het vaker alsof we gevoelswezens zijn met denkvermogen. Terwijl we ons soms eenzaam voelen, realiseren we ons dat we deel uitmaken van en verbonden zijn met natuurlijke ecosystemen die zichzelf op hyperintelligente wijze organiseren. En terwijl onze blauwe planeet schijnbaar eenzaam door ons melkwegstelsel zweeft tussen andere melkwegstelsels in een ruimer universum, beseffen we dat deze levende planeet deel uitmaakt van van een uitdijend en dus mogelijks oneindig multiversum.

Je kan er op twee manieren naar kijken:  

 

“Oracle, are we alone in the universe?” 

Oracle: “yes” 

"So, there is no other life there?" 

Oracle: “There is. They’re alone too.” - A small ficton, James Miller

 

Of

 

“May we look up at that night sky. May we let joy in. For we will be someone’s ancestors one day. If we do this right, they will inherit not our fear but bravery born of joy.” - Valerie Kaur, The Revolutionary Love Project

 

So within, so without 

In en om ons heen bevindt zich een wereld vol mysterie. We verwonderen er ons over, maar praten er niet graag over, uit angst dat het religieus en onwetenschappelijk kan overkomen. En zo beperken we onszelf in het verkennen van de mysteries van onze eigen innerlijke wereld en onze diepe connectie met de natuur en met elkaar.  

Spiritualiteit vormt de andere helft van de werkelijkheid die als samenleving oncomfortabel aanvoelt om te ontdekken. En hier wordt het interessant. 

Want alles wat we doen, elke actie, wordt voorafgegaan door een idee en een gevoel. Alles in de buitenwereld wordt voorafgegaan door iets in de binnenwereld. Onze samenleving wordt gevormd door de voortdurende interactie met onze innerlijke wereld. Met andere woorden, onze uiterlijke wereld weerspiegelt onze innerlijke wereld. Als we dus de wereld willen veranderen, moeten we ook onze aandacht naar binnen richten.

 

No problem can be solved from the same level of consciousness that created it.” - Albert Einstein

 

De grote denkers uit onze geschiedenis – denk aan Plato, Da Vinci, Pythagoras, Tesla, Einstein,...  -  waren evenzeer gefascineerd door de spirituele wereld als door de materiële, wetenschappelijke wereld. Hoewel we nog steeds voortbouwen op veel van hun inzichten, negeren we vaak de diepere wijsheid die ze ons hebben nagelaten. 

Het maakt niet uit hoeveel oplossingen we ontwikkelen, als we niet spiritueel ontwikkelen. Om succesvol te zijn, moeten we een stevige spirituele fundering leggen. Daarvoor moeten we naar binnen kijken.  

 

Nuttig

Het dilemma is dat spiritueel, innerlijk werk niet tastbaar is. In een tijd waarin maatschappelijke en ecologische uitdagingen ons dwingen om dringend actie te ondernemen, is het moeilijk om tijd te besteden aan innerlijk werk. We neigen ernaar onze tijd te investeren in tastbare acties, zoals business development, wetenschappelijk onderzoek, community organizing of activisme in de richting van gewenste oplossingen.  

Tijd gespendeerd aan innerlijk werk, kan aanvoelen als minder nuttig.  

Maar in werkelijkheid is het een investering die voordelen zal opleveren in de buitenwereld. Het stelt ons in staat om met helderheid, focus, toewijding en moed te handelen. We spreken en handelen vanuit harmonie met onszelf, in contact met onze diepste wijsheid, in plaats van reactief te handelen en spreken, en zo net de patronen in stand te houden die we willen doorbreken.  

Door harmonie te brengen in jezelf, help je harmonie te creëren in het geheel. 

Hoewel innerlijk werk niet tastbaar lijkt, wordt het meetbaar via de vruchten die het oplevert.  

Als de status van innerlijk werk evenveel erkenning krijgt als die van de uiterlijke wereld, zullen we als cultuur, als collectief, het spirituele niveau bereiken dat nodig is om duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de volledige mensheid en onze prachtige planeet.

 

“The problem with humanity is that technology has advanced much faster then our spirituality.” - Billy Meyer

 

Diegenen die streven naar een betere wereld, zijn vaak ook diegenen die bang zijn voor hun eigen bestemming. Ze vrezen hun eigen kracht, zijn bang voor afwijzing of het maken van fouten. Ze zijn zich sterk bewust van hun eigen tekortkomingen en twijfelen of ze wel voldoende doen, of ze niet te anders zijn.  

Als je op de plek van de leider gaat staan, wordt je hier vaak nog meer mee geconfronteerd. Het besef van je menselijkheid is hierin een geschenk. Hierin navigeren je superpower. 

Wil jij als leider meer ruimte geven aan innerlijk werk omdat je gelooft dat dit zowel jou, je team als de organisatie zal dienen? Wat het grote verschil maakt is of je deze reis alleen aangaat of samen met anderen. Ga op zoek naar mensen die een gelijkaardige reis maken. Hoewel ieders pad anders is, brengt een stukje pad samen bewandelen vaak enorme verrijking en ondersteuning met zich mee. 

Laat je inspireren en schrijf je nu in voor onze leiderschapsopleiding met startdata in januari, april en oktober. Wil je nog ontdekken of deze opleiding iets voor jou is? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Ik sta klaar om met jou in gesprek te gaan over dit onderwerp. 

Onze leiderschapsopleiding brengt jou samen met mensen die vergelijkbare uitdagingen ervaren. In deze opleiding krijg je geen standaard overzicht van managementtheorieën en de typische en veelal gekende tips en tricks, maar richten we ons echt op jou als persoon. Er zijn gewoonweg zoveel uitdagingen waarmee jij geconfronteerd wordt. Het mag ook eens helemaal over jou gaan. We gaan samen op zoek naar jouw unieke krachtbronnen in je innerlijke wereld, die je helpen te navigeren in de buitenwereld. Als opleiders hebben we ook ruime ervaring in coaching, dus je bent bij ons in goede handen als je tijdens de opleiding stuit op zaken waar je liever in een persoonlijke context naar wil kijken. 

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.