29/06/2023
 - 
Door 

Leestip: Beautiful trouble - een boek boordevol inspiratie voor wie echt verandering wil

Niet zelden vind je me in de zomer met de rug tegen een boom en een goed boek in de handen. Dan maak ik tijd voor een inhaalbeweging. Eindelijk tijd voor die boeken die zich doorheen het jaar op mijn steeds groeiende ongelezen stapel hebben verzameld! Soms grijp ik ook terug naar een titel op mijn plank met favorieten die met aandrang om een tweede (of derde?) lezing vraagt. Een boek waarbij ik de voorbije jaren vaak naar teruggrijp is “Beautiful Trouble – A Toolbox for Revolution”, samengesteld door Andrew Boyd en Dave Mitchell.
Jeroen Robbe
Campagnestrategie
Bewegingsopbouw en organizing
Beleidsbeïnvloeding
Stel gerust je vraag
Jeroen Robbe
Campagnestrategie
Bewegingsopbouw en organizing
Beleidsbeïnvloeding
Stel gerust je vraag

De lijst met mensen met jarenlange ervaring in het uitwerken van straffe campagnes en die bijgedragen hebben aan het boek is veel te lang om hier op te sommen, maar de samenstellers hebben een indrukwekkende groep creatieve geesten samengebracht en dat voel je meteen aan het resultaat.

Het is zo’n boek dat je niet per se hoeft in één ruk uit te lezen, maar dat je kan bijhouden om in kleine stukjes te verorberen. De handige inhoudstafel laat toe om het werk nadien ook te gebruiken als naslagwerk. Soms vraag ik me af hoe het ook weer met deze of gene tactiek zat en na vijf minuten bladeren voel ik me klaar om er weer mee aan de slag te gaan.

Een boek boordevol inspiratie opgedeeld in de rubrieken "tactieken", "principes", "theorieën", "case studies" en "practitioners" (de groepen en mensen die enkele van de voorgaande ideeën met verve in de praktijk brengen). Dat klinkt misschien als zware kost voor de zomer, maar het format waarbij elk idee op twee tot vier pagina's wordt uitgewerkt houdt het luchtig en gevat. Tegelijk verdienen de auteurs alle lof om best veel diepgang te krijgen in die korte bijdragen.

De eerste bijdrage onder de rubriek tactieken, “advanced leafleting”, zet meteen de toon door van een zeer alledaagse, saaie tactiek een fijne en opvallende actievorm te maken. Je vindt er inspiratie en enkele praktijkvoorbeelden die illustreren hoe je jouw informatie wél op een wervende manier uit kan delen aan omstaanders. Het boek belicht verder een zeer brede waaier aan tactieken, met o.a. ook aandacht voor “onzichtbaar theater”, creatieve manieren om petities af te leveren en massa acties op straat.

Want als je er even bij stilstaan, dan zijn er werkelijk zoveel meer opties dan telkens opnieuw kiezen voor een petitie of betoging. In een citaat dat vaak (foutief) aan Einstein wordt toegeschreven: waanzin bestaat erin telkens hetzelfde te doen en een ander resultaat te verwachten. Wie macht wil opbouwen en écht wil wegen op het beleid, moet ook durven het actie arsenaal uit te breiden.

Wil je het dus eens over een volledig andere boeg gooien bij je volgende actie, dan zijn dit nog twee favorieten van mij: “guerilla projection” en “culture jamming”. Daarmee val je zeker op én krijg je jouw boodschap op een ander manier bij een breed publiek. Wie vandaag al makkelijk wat mensen mobiliseert op een actie maar hen eens iets anders wil laten doen dan stappen van Brussel Noord naar Brussel Zuid, die raad ik aan eens een kijkje te nemen bij het hoofdstuk over “human banner” acties.

De rubriek principes daagt je uit om op een meer strategische manier te denken. Veel van deze principes helpen me al jaren om sterke campagnes te ontwerpen en ze komen ook vaak terug in mijn werk met organisaties die hun manier van campagnevoeren willen herdenken. Sommige van de principes brengen je nieuwe inzichten, andere frissen wellicht op wat je al veel langer weet. Maar eerlijk: iets weten en iets toepassen zijn twee heel verschillende dingen, dus is het fijn in dit boek te lezen hoe anderen er concreet mee aan de slag gaan.

Enkele favorieten:

 • “choose your target wisely” >> over hoe de keuze voor het juiste doelwit cruciaal is als je niet alleen wil actievoeren, maar ook wil winnen.
   
 • “make new folks welcome” >> over de noodzaak om te groeien als beweging, met tips voor het betrekken én behouden van nieuwe mensen.
   
 • “we are all leaders” >> over hoe je draagkracht en bijkomende capaciteit voor je werk kan genereren door in te zetten op gedeeld leiderschap.
   
 • “make the invisible visible” >> over hoe veel onrecht verborgen blijft en hoe de juiste actie wat onzichtbaar was zichtbaar kan maken en zo een thema op de agenda krijgt.
   
 • “escalate strategically” >> over de noodzaak om in je campagnes de druk op te voeren door te kiezen voor tactieken die op een strategische manier escaleren.

Na de principes volgt de theorie. Hier kan je jouw kennis in opnieuw opvallend korte maar toch degelijk geschreven bijdragen opfrissen over zaken als “environmental justice”, “culturele hegemonie”, “narratieve machtsanalyse” en mijn absolute favoriet: “pedagogy of the oppressed”, de kortst mogelijke introductie tot Freire’s pedagogie van de onderdrukten, nog steeds de hoeksteen van elk goed programma dat inzet op politisering van onderuit.

Onder de laatste rubrieken, “case studies” en “practitioners”, maak je kennis met tal van creatieve actiegroepen, organisaties en campagnes die de theorie, principes en tactieken in de praktijk brengen.

Voor de liefhebbers: er is ook een gelijknamig kaartspel op basis van de ideeën in het boek. Ik gebruik het regelmatig om groepen op een leuke manier te inspireren tot actie. Het boek is makkelijk online te bestellen, het kaartspel vinden kan wat moeilijker zijn. Wie het heel graag wil, mag mij altijd eens een berichtje sturen. Bovendien is de inhoud van het boek ook bijna integraal online terug te vinden, wat het nog toegankelijker maakt.

De zomer is het ideale seizoen om even diep adem te halen en de blik te verruimen. Waar we doorheen het jaar vaak op een sneltrein zitten die ons ertoe dwingt om heel snel te reageren en efficiënte voorop te plaatsen, kunnen en mogen we nu even stilstaan. Het is die radicale pauze die ruimte maakt voor reflectie én creativiteit. Dat biedt je ook de kans om in te zetten op het versterken van je strategische capaciteit. Mis deze kans niet en zet Beautiful Trouble op jouw leeslijst voor deze zomer. Of het nu is voor op die lange treinreis, aan het strand, thuis in de zetel, of net zoals mij met je rug tegen een boom – je zal het jou niet beklagen!

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.