24/04/2024
 - 
Door 

Disharmonie in teams: dat zorgt voor échte samenwerking

In de 24 jaar dat ik met teams en organisaties samenwerk zie ik één constante: conflict is er altijd.
Aurélie De Cock
Persoonlijke groei en leiderschapsontwikkeling
Teamontwikkeling
Duurzame organisatie- en samenwerkingsvormen
Stel gerust je vraag
Aurélie De Cock
Persoonlijke groei en leiderschapsontwikkeling
Teamontwikkeling
Duurzame organisatie- en samenwerkingsvormen
Stel gerust je vraag

Het is een onvermijdelijke realiteit. We hebben graag harmonie, want die zijn prettig en verbindend. Maar kunstmatige harmonie voedt eilandjes, kliekjes en een roddelcultuur. 

Het is disharmonie dat voor verbinding en échte samenwerking zorgt. Als je spanningen in de ogen durft kijken tenminste. Ik ontken niet dat dit de lastigste weg is. Maar groei, ontwikkeling en impact is het uiteindelijke resultaat. En na verloop van tijd leer je navigeren in spanningen en voelen ze minder en minder beklemmend aan.

Het besef dat we elkaar écht nodig hebben

Alles begint met goede communicatie en constructief overleg. Dat zorgt ervoor dat we verschillen positief gebruiken voor een gezamenlijk doel, project of strategische keuze.  

Waar zit onze common ground in waar we voor staan en waar we voor willen gaan?  

Overleg ook benutten om uit te zoeken wat elk dan bijdraagt of kan bijdragen.  

Voortgang en ontwikkeling ontstaat niet per se door het verzamelen van nieuwe kennis, maar door het verwijderen van de storingen die verhinderen dat we de kennis en capaciteiten die we al hebben, kunnen gebruiken.

Emoties en persoonlijke groei 

Zo’n overleg kan soms wel eens emotioneel worden. Soms weet je het als leidinggevende ook even niet meer. Geraak je ontmoedigd. Voel je je onbegrepen of gefrustreerd. Heb je het gevoel dat je rondjes draait met je team. Of geloof je niet dat het deze keer echt gaat werken. Eerst zien en dan geloven.  

Maar als we willen dat onze organisatie een steen verlegt hebben we ook naar onszelf te kijken. Maatschappelijke transities hebben nu eenmaal ook persoonlijke transitie nodig. 

Dat vraagt van jou als leidinggevende dat je bereid bent te onderzoeken waarom je zo reageert. Vind je emoties maar iets lastigs en hou je daarom vast aan afstandelijkheid en moeilijke dingen uit de weg gaan? Reageer je vanuit frustratie en voel je je stiekem beter, slimmer dan de ander. Of net onzeker en reageer je vanuit angst voor persoonlijke mislukking of afwijzing?  Dat vraagt van jou als leider dat je je kernpatronen ontdekt. Bereidt bent je patronen te erkennen van waaruit je opereert. Investeert in je persoonlijke groei om meer ontspannen in je je volle potentieel te staan.

Persoonlijk leiderschap voor impact 

Je mag het zo letterlijk lezen. Het is zo dat om positieve maatschappelijke verandering te bereiken, leiderschap absoluut een noodzakelijke hefboom is.  

Het grote idee is dat we om echte verandering in de wereld te creëren, de ‘innerlijke   plek’ van waaruit we handelen - daar waar we contact maken met ons hoogste potentieel -   moeten verschuiven. We moeten dat doen als individu, maar ook in onze collectieve acties als groepen, organisaties en grotere ecosystemen.”  - Otto Sharmer 

We hebben leiders nodig die bereid zijn om de reis van innerlijke ontwikkeling aan te gaan.  Er is niet één weg en de ideale weg bestaat al helemaal niet. Er bestaan vele wegen en de jouwe zal zich ontvouwen tijdens de tocht. Je moet ze alleen durven bewandelen. Vanuit openheid om met frisse ogen te kijken naar jezelf en je team, én de moed om voet op onbekend terrein te zetten.  

En zo stap voor stap je volle potentieel te ontsluiten in jezelf en in je team, samen onderweg, bouwen aan de toekomst. 

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.