24/11/2023
 - 
Door 

Een nieuw leiderschapsnarratief: van controle naar moed

Een open deur: het zijn turbulente tijden. In deze turbulente tijden is het verlangen naar controle begrijpelijk, en we weten al langer dat controle niet langer het antwoord is. Het streven naar leiders die alle antwoorden hebben, lijkt soms een reflex in onzekere tijden, maar laten we de illusie van de 'hero leader' loslaten. Leiderschap is geen eenmansshow, geen constante zoektocht naar perfectie, maar een gezamenlijke reis die ruimte biedt voor moed, veranderingsbereidheid en aanpassingsvermogen.
Aurélie De Cock
Persoonlijke groei en leiderschapsontwikkeling
Teamontwikkeling
Duurzame organisatie- en samenwerkingsvormen
Stel gerust je vraag
Aurélie De Cock
Persoonlijke groei en leiderschapsontwikkeling
Teamontwikkeling
Duurzame organisatie- en samenwerkingsvormen
Stel gerust je vraag

De hero leader bestaat niet

De leider is geen hero die alles kan, alle antwoorden heeft en steeds voorop vliegt. De hero leader bestaat niet. Zo bestaat het hero bestuur, de hero directie- of het  hero managementteam ook niet. Als we deze illusie loslaten is er ruimte voor een ander narratief. Ruimte voor moed, veranderbereidheid en aanpassingsvermogen.  

Iemand met een groot aanpassingsvermogen navigeert ogenschijnlijk soepel tussen blijven bewegen en voldoende daadkracht tonen enerzijds en even gas terugnemen om draagkracht op te bouwen anderzijds.  

Ik zie hierin 10 ontwikkelingsuitdagingen voor mensen die leiderschap opnemen in organisaties in deze turbulente tijden.

 

10 ontwikkelingsuitdagingen voor leiders in turbulente tijden

 1. Blijven bewegen in de mist. Voldoende daadkracht tonen ook al heb je niet altijd alle antwoorden. In niet weten kunnen blijven zonder stil te vallen. Stagnatie leidt tot afsterven. Moed om dan toch die knoop door te hakken ook al voel je nog twijfel. Durven springen. En er voor elkaar te zijn tijdens die sprong in de mist.
   
 2. Loslaten wat niet dienend is. Bewust kiezen voor stoppen als een samenwerking, een project, een afdeling,… de bestemming heeft bereikt.
   
 3. Vertrouwen in jezelf. Jezelf blijven valideren bij falen of afwijzing. Jouw soms gedurfde keuzes zullen bij anderen weerstand oproepen. Jouw acties zullen soms de foute zijn. Kritisch én mild zijn, hoe doe je dat.
   
 4. Vertrouwen in mensen. Mensen en groepen zijn van nature zorgzaam, creatief en gefocused. Maar er zijn gewoonweg zoveel uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden waardoor hun vermogen om betrokken en gefocused te blijven afneemt.
   
 5. Blijven focussen in mistige omstandigheden.  Accupuntuurpunten kiezen. Wat is het verschil (in strategie, in de structuren, in de cultuur) dat het verschil kan maken en zet daar op in. Je hebt als mens, team en organisatie ook geen onbeperkte pot tijd en energie. Focus wize.
   
 6. Investeren in persoonlijk leiderschap. Vind je eigen stem. Spreek en handel vanuit een centrumplek in jezelf. Je persoonlijke impact zal vergroten en je zal minder energie verspillen omdat je vanuit flow opereert. Help anderen dat ook te doen. Leaders scale leadership.
   
 7. Investeren in groepscohesie. Er is stevig draagvlak en teamkracht nodig om de continue veranderingen te blijven aangaan. Investeer in het relationele weefsel, zo helpt de groep de groep telkens over de drempels van transitie. Het is vaak ook makkelijker navigeren in de welbekende leiderschapspolariteiten zoals verbinding en eenzaamheid of verantwoordelijkheid en loslaten of macht en machteloosheid als er een sterke groep is die dit mee met jou kan dragen.
   
 8. Blootleggen van schadelijke patronen en investeren in heling. Missiegedreven organisaties zijn vaak kwetsbaarder en deze fragiele plekken worden vaak ook zelf gecreëerd. Zoals het spanningsveld tussen ambitie en capaciteit: we leggen de lat hoog en hebben vaak niet voldoende mensen en middelen. Zoals overidentificatie met de missie: passie wordt obsessie. hebben heeft daar uiteraard heel erg veel mee te maken, maar de fragiele plekken worden soms ook zelf gecreëerd. Gericht aandacht voor deze kwetsbare plekken in team en organisatie en hierbij contact blijven maken met je eigen kwetsbare plekken. Want het is in de relatie met jezelf dat de sleutel ligt tot hoe je in relatie treedt met een turbulente omgeving. 
   
 9. Gas terugnemen en weerstaan aan het gevoel van urgentie. Meer dan ooit is af en toe gas terugnemen en weerstaan aan het gevoel van urgentie van groot belang. Moed om te kiezen voor plezier en ontspanning ook al voelen andere zaken urgenter. Omdat vertragen warmte brengt. En warmte maakt zaken los die vast komen te zitten als het teveel wordt. Warmte maakt energie en creativiteit vrij. Broodnodig in turbulente tijden.  
   
 10. Kwetsbaarheid echt voelen en tonen. Vertwijfeling, boosheid, verdriet, onmacht en verlamming voelen we allemaal wel eens. Wie echt durft voelen stoot vaker op diepere wijsheden over wat we écht belangrijk vinden en voor willen gaan. Stimuleer het ook bij anderen. Wederzijdse kwetsbaarheid maakt relaties steviger. Samen kan je beter tegen een stootje. 
   

 

Welke ontwikkelingsuitdagingen zijn voor jou op dit moment de 3 belangrijkste? 

Leiderschap opnemen is kiezen voor een soort reis waarvan je niet helemaal weet wat je allemaal op je pad zal tegenkomen. Wat het grote verschil maakt is of je deze reis alleen aangaat of samen met anderen.  Laat je ondersteunen. Ga op zoek naar mensen die samen die een gelijkaardige reis aangaan. Hoewel ieders pad uniek is, brengt samen een stukje van die reis bewandelen vaak een enorme verrijking en support met zich mee. 

Laat je inspireren en schrijf je nu in voor onze leiderschapsopleiding van 24 januari.

Deze opleiding brengt jou samen met mensen met vergelijkbare ontwikkeluitdagingen. Het draait hier niet om de standaard managementtheorieën en de typische en veelal gekende tips en tricks, maar we richten ons echt op jou als persoon. Er zijn gewoonweg zoveel uitdagingen waarmee jij geconfronteerd wordt. Het mag ook eens helemaal over jou gaan. Onze opleiders hebben ruime ervaring in coaching, dus je bent in goede handen als je tijdens de opleiding tegen zaken aanloopt waar je liever in een persoonlijke context naar kijkt. Doe mee en verrijk jouw leiderschapsreis!

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.