04/07/2024
 - 
Door 

Waarom beleidsbeïnvloeding nooit een eiland mag zijn

Beleidsbeïnvloeding kan veel meer dan enkel wegen op onderhandelingen voor een regeerakkoord of wetgevend werk beïnvloeden via parlementsleden en kabinetten. Hoewel fantastische beleidsmedewerkers ongetwijfeld hun vak goed kennen, kan je nog meer impact realiseren als je dit in team doet. En wanneer beleidsbeïnvloeding een onderdeel is van een bredere campagne waarin je structureel macht opbouwt. De juiste argumenten hebben voor jouw goede ideeën is één ding, om ze daadwerkelijk in een regeerakkoord te krijgen moet je maken dat jouw stem ook serieus genomen wordt.
Barbara Creemers
Straf communicatieplan
Van strategie naar actieplan
Strategieën, beleidsplannen en projecten formuleren
Stel gerust je vraag
Barbara Creemers
Straf communicatieplan
Van strategie naar actieplan
Strategieën, beleidsplannen en projecten formuleren
Stel gerust je vraag

Werk samen 

Raak je het overzicht kwijt in de jungle van beleidsbeïnvloeding of is je team te klein? Werk dan samen met andere organisaties. Collega Ike schreef hier een whitepaper over die je kan helpen keuzes maken als je in een coalitie samenwerkt. Haar uitgebreide ervaring in campagnes opzetten, stopte ze ook nog in een webinar ‘Campagnes winnen door machtsopbouw’. Je bent gegarandeerd gemotiveerd om aan de slag te gaan zodra je het hebt uitgekeken. 

Maak dat je stem gewicht heeft

Voor wie bij het woord macht meteen denkt aan stijve pakken en vergaderingen in kastelen: geen paniek. Martin Luther King zei ooit: "Macht is niets meer dan het vermogen om je doelen te bereiken. Het is de kracht die nodig is om sociale, politieke en economische verandering te realiseren." Bekijk Ikes webinar en je zal weten dat er veel verschillende soorten macht bestaan. Door die te combineren, kan je de samenleving echt veranderen. Beleidsbeïnvloeding is pas effectief als je als organisatie macht hebt opgebouwd, bijvoorbeeld door zichtbaar te maken dat je een grote achterban vertegenwoordigt. 

Zet in op kruisbestuiving

Wanneer je vertrekt vanuit je mogelijkheden om op het beleid te wegen, kan je samen met krachten buiten de parlementen en regeringen nog veel meer bereiken. Denk bijvoorbeeld aan de truc die de foute farma vaak gebruikt: een medicijn wordt tegen een veel te hoge prijs op de markt gebracht. Als de minister tegenstribbelt, staan er de volgende dag paginagrote artikels in alle kranten over patiënten die afhankelijk zijn van dat medicijn. Zo zet de farmaceutische industrie via de publieke opinie druk op de minister om die hoge prijs te betalen. 

Denk bij elke onderhandelingsfiche, parlementaire vraag, symposium of andere vorm van beleidsbeïnvloeding ook aan hoe je buiten de politiek extra druk kan opbouwen: laat betrokkenen hun verhaal vertellen via de media. Organiseer activiteiten met je leden, zodat zij ambassadeurs van de verhalen worden. Start een petitie. Organiseer een protestbijeenkomst. Schrijf een opiniestuk en laat dat circuleren via sociale media. 

Zet eerst je campagnestrategie op

Nog over macht zei Max Weber: ‘Macht is elke opportuniteit binnen een sociale relatie om je wil te laten gelden, zelfs als je geconfronteerd wordt met verzet.’ Als je vanuit beleidsbeïnvloeding alle facetten van je organisatie aan het werk zet, dan ben je een campagnestrategie aan het maken. 

Heb je daar hulp bij nodig? Laat het Ike (ike.teuling@s-l-impact.com) en mij (barbara.creemers@s-l-impact.com) dan weten. We komen graag langs om samen met jou elke opportuniteit binnen jouw sociale relaties te zoeken, te benutten en in een strategie te gieten.

 

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.