19/01/2022
 - 
Door 

Vijf cadeautjes voor fondsenwervers

Wat kunnen we een fondsenwerver zoal toewensen bij het begin van een nieuw jaar? Bovenal een prima gezondheid natuurlijk. Maar ook een grote dosis energie, enthousiasme, engagement om te blijven gaan. En af en toe een moment van echte rust en reflectie. Om bij te leren, fondsenwervend lief en leed te delen met collega’s, één van de vijf cadeautjes hieronder uit te pakken en er maximaal van te genieten. 
Jeroen Van Hove
Strategische reflectie publiekswerking
Intern draagvlak fondsenwerving vergroten
Fondsenwervingskennis borgen
Stel gerust je vraag
Jeroen Van Hove
Strategische reflectie publiekswerking
Intern draagvlak fondsenwerving vergroten
Fondsenwervingskennis borgen
Stel gerust je vraag

Corona is ook een kans 

Het rijk der vrijheid lijkt ook in 2022 nog niet meteen in zicht en de pandemie bepaalt ook vandaag voor een groot deel onze cadans. Het sleept aan, is vermoeiend, niet heilzaam voor de menselijke interactie. Maar het is ook een kans om niet bij de pakken te blijven zitten, nieuwe fondsenwervende wegen te exploreren, creativiteit en innovatie de plaats te geven die ze echt verdienen binnen de organisatie. Om na te denken over alternatieve kanalen en manieren om te verbinden met jullie schenkers. Om de digitale mogelijkheden niet langer als makkelijk en goedkoop te zien maar erop in te zetten als een volwaardig onderdeel van een fondsenwervende strategie. Kortom, zie verandering als een opportuniteit. 

Omhels je schenker 

Nog meer dan vroeger. Veel meer zelfs. Het is een gigantische open deur in fondsenwervend landschap maar wie zijn schenkers door en door kent zal daar ook de vruchten van plukken. Voorzie tijd en ruimte om regelmatig stil te staan bij profiel, noden en behoeften van jullie schenkers. Zij zijn het alfa en het omega van de fondsenwerving. We zien nog veel te veel organisaties die enkel focussen op binnenhalen maar vergeten om het levenslange pad uit te tekenen dat samen met de schenker kan bewandeld worden. Organisaties die teveel de melkkoe zien maar te weinig de kracht van een echt partnership dat verder kan gaan dan die, uiteraard ook noodzakelijke, financiële transactie laten kansen liggen. Fondsenwerven is de kunst van het bedenken hoe je oprecht kan bedanken. Zet het versterken van schenkerrelatie met stip op één in de volledige organisatie. En dat niet enkel in de hoofden van de fondsenwervers. 

Maak een strak plan 

Zonder strakke planning vlieg je blind als fondsenwerver. Ook in dit nieuwe jaar pleiten we heel erg hard voor het opmaken van een degelijke planning. Op lange en korte termijn, van strategisch naar operationeel. Je hoeft je daarbij niet te verliezen in eindeloos gedetailleerde doelstellingen en acties maar zet wel op scherp wat de echte strategische krachtlijnen zijn waaraan je de fondsenwervende activiteit zal ophangen, definieer realistisch wat dat dan betekent in de feiten. En bovenal, maak dat plan op voor de juiste redenen: omdat je succesvolle fondsenwerving wil, niet omdat het nu eenmaal een vraag is van bestuur of management. Ook belangrijk om die laatste mee te nemen in het verhaal natuurlijk!  

Meet om echt te weten 

Koppel een set indicatoren aan je strategie en operationele planning zodat je voortdurend goed zicht hebt op de ontwikkeling van je fondsenwervende kanalen en acties. Dus ook permanent en snel kan bijsturen. Vermijd alleszins de valstrik van het meten om te meten. Een set van honderd kernindicatoren oogt wellicht mooi maar levert in de praktijk meestal niet zoveel op behalve een pak zinloos en bijkomend werk. Bepaal de kernindicatoren die echt de waarde van een actie of activiteit zichtbaar maken en die je in beeld moet hebben om de fondsenwervende operaties actief en succesvol te sturen. Maak die indicatoren liefst zo tastbaar mogelijk en zichtbaar in een dashboard waardoor permanente opvolging mogelijk is. Als je vandaag de return on investment of de life time value van je schenkers niet op de radar hebt dan is 2022 absoluut het moment om daarmee te beginnen. 

Zijn data ook jullie dada? 

We leven in toenemende mate in een data gedreven wereld en in een fondsenwervende omgeving waarin kwalitatieve data essentieel zijn voor succes. Wie de data heeft en vakkundig kan analyseren wint de race. Investeer dus in een performant crm-systeem als basis voor datacaptatie, -opslag en -verrijking. Maar ook in visie en strategie rond datamanagement. Iedereen genereert op één of andere manier data maar de vraag is hoe kwalitatief die zijn en wat je ermee wil aanvangen. Zie de volledige dataomgeving dus ook niet als een louter praktisch of administratief verhaal maar zet het in als een zeer actief onderdeel van je fondsenwervende aanpak. Dat impliceert ook dat het databeheer in handen is van fondsenwervende medewerkers die er niet enkel voor zorgen dat de kwaliteit hoog is maar ook dat je de juiste info capteert en er vooral actief mee aan de slag gaat om schenkers te bereiken en mee te begeleiden in een goed uitgekiende klantenreis. Uiteindelijk zal doorgedreven datamanagement bijdragen aan het optimaliseren van de inkomsten en dus aan de core business van de fondsenwerver. 

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.