Chirojeugd Vlaanderen

De financiële makeover van Chirojeugd Vlaanderen
Non- en social profit
De financiële makeover van Chirojeugd Vlaanderen

Chirojeugd Vlaanderen, een spilfiguur in het Vlaamse jeugdwerk, stond voor een uitdaging: ze waren het financiële spoor helemaal bijster. Met een ingewikkeld netwerk van vzw’s, een bv, talloze projecten en activiteiten, werd de vraag steeds prangender: waar loopt het geld naartoe? Op zoek naar evenwicht in de wirwar van geldstromen schakelde de directie onze hulp in om financiële knopen te ontwarren en grip te krijgen op de strategie.

De klant

Chirojeugd Vlaanderen is dé nationale koepelorganisatie die alles in goede banen leidt voor een netwerk van Vlaamse jeugdbewegingen. Ze vormen een ingenieus samenwerkingsverband van vier vzw’s en één bv, waar zo’n tweehonderd mensen dagelijks de boel draaiende houden.

De organisatie heeft de vingers in heel wat potjes: inschrijvingsprocessen, verzekeringen, vakantiehuizen, een eigen educatieve dienst en winkelnetwerk… Kortom: een stevige speler met een indrukwekkende infrastructuur, die duizenden jongeren op dagelijkse basis inspireert en ondersteunt — van de Belgische kust tot diep in Limburg.

Chiro Vlaanderen 1

De vraag

Na twee jaar ploeteren in de bestaande structuur, stelde de nieuwe directie van Chirojeugd Vlaanderen de vraag die iedereen liever ontweek: ‘Waar is ons geld?’ Het was niemand nog duidelijk hoe de geldstromen tussen de vzw’s en de bv precies liepen. Een veelvoorkomende uitdaging in de sector, waar organisaties intens samenwerken en de financiële lijnen soms vervagen. Ook intern bleek de financiële afdeling de grip op de situatie kwijt te zijn.

Met andere woorden: het ontbrak de organisatie aan financieel overzicht. Hun vraag aan S&L? Maak de financiële stromen inzichtelijk. Niet alleen voor het heden, maar ook historisch. Hoe was Chirojeugd Vlaanderen, een organisatie die al 75 jaar bestaat, hier terechtgekomen? Hoe waren bepaalde bedragen op specifieke rekeningen beland? En hoe vertaalde dat zich naar de realiteit op de werkvloer? Hoog tijd om de monetaire kluwen voor eens en altijd te ontwarren.

De impact

Voor Chirojeugd Vlaanderen hebben we het financiële plaatje volledig herschikt. Het team kreeg niet alleen andere rollen, maar werkt nu ook op een compleet nieuwe manier. Waar eerder het overzicht ontbrak, ligt nu een meerjarenbegroting op tafel die strak in de gaten houdt wat er binnenkomt, waar de investeringen naartoe gaan en hoe de rekeningen eruitzien. Geen ad hoc beslissingen meer, wel een strategisch investeringsplan.

Ook voor het winkelnetwerk ligt er een herstelplan klaar. Het algehele resultaat? De directie heeft een veel scherper inzicht in de financiële knoppen waaraan ze kunnen draaien. Ze weten exact waar ze invloed kunnen uitoefenen en hebben daardoor meer autonomie. Met een aantal nieuwe mensen aan boord (inclusief expertise en frisse energie) kijkt de organisatie nu vol vertrouwen vooruit.

De financiële makeover van Chirojeugd Vlaanderen

De uitdaging

De uitdaging zat erin de financiële stromen te ontrafelen. Daarvoor hebben we letterlijk de archieven opengetrokken, want een groot deel stond nog op papier. Daaruit bleek dat de winst van Chirojeugd Vlaanderen vastzat in hun historische spaarpot: vastgoed. Hoewel er net genoeg op de rekening stond, leidden onverwachte facturen regelmatig tot paniekerige beslissingen (zoals panden onder hun waarde verkopen). Daardoor werd de strategie losgelaten: de financiële dienst liet facturen liggen, de cashflow kwam in gevaar en er was geen duidelijke aanpak voor investeringen.

De volgende stap was om het operationele verlies aan te pakken door het businessmodel van verschillende afdelingen, zoals vakantieparken en educatieve diensten, aan te scherpen. Samen hebben we de boel rechtgetrokken: we gaven strategisch advies, herorganiseerden de financiële dienst en stelden een nieuw financieel team samen. Eentje dat zelfstandig opereert en er voortaan voor zorgt dat zowel de cashflow als het patrimonium van Chirojeugd Vlaanderen behouden blijven. We pakten ook de digitale architectuur aan en vervingen verschillende inefficiënte systemen door één werkbare versie.

De samenwerking

Samenwerken met Chirojeugd Vlaanderen was intens en boeiend, want het stopte niet bij een strategie uitschrijven (die vervolgens gewoon ergens op een bureau blijft liggen). De organisatie koos bewust voor een oplossing met langetermijnwinst. Daardoor bleven de discussies constructief en konden we samen het hele traject afwerken. Dat leidde niet alleen tot wederzijds begrip, maar ook tot tastbare verandering — en dus een bijzonder waardevol eindresultaat.

Spreekt deze case jou aan?

Dan luisteren we graag naar de specifieke noden van jouw organisatie. We komen in duo naar jouw vraag luisteren en doen een eerste voorstel. Op basis van de feedback en verdere co-creatie bezorgen we een finaal voorstel.