Terug naar het overzicht

Alternatief model voor eigenaarschap

Impactondernemers
Alternatief model voor eigenaarschap
  • Benieuwd hoe je je missie voor altijd kan waarborgen?
  • Wil je jouw aandeelhoudersstructuur herbekijken en meer passend maken bij je strategie?  
  • Kijk je naar externe financiering, dan is eigenaarschap niet veraf.

Steward-Ownership is wereldwijd in opmars en wordt gezien als hét model voor impactondernemers. 

Ook benieuwd?

Waar gaan we voor:

  • We geven je inzichten in verschillende vormen van eigenaarschap die passend zijn voor jebedrijf. 
  • We bouwen mee tot waar jij wenst, van verkenning tot eventueel zelfs implementatie
  • Het 'juste' model. Punt.

Eigenaarschap i.f.v. impact

Eén van de meest cruciale sleutels om een strategie te implementeren is de structuur. Van rolverdeling tot besluitvorming en uiteindelijk ook eigenaarschap. Veel impactondernemers hebben dit door en nemen alternatieve vormen van eigenaarschap onder de loep. Omdat het helpt de impactstrategie te realiseren en de impact voor eens en voor altijd voorop te houden. 

Doorheen de geschiedenis ontstonden vele vormen van eigenaarschap. Maar het Angelsaksisch idee van sturen op aandeelhouderswaarde werd dominant en vormt vandaag een stoorzender in het oplossen van veel maatschappelijke problemen. 

Eigenaarschap = ondernemerschap

Eigenaarschap wordt dus vaak geassocieerd met centen en aandelen. Maar het kan ook anders. Wat als eigenaarschap = ondernemerschap?  

Stel jezelf die vraag. Kan een werkerscoöperatie, een producentencoöperatie, een franchisecoöperatie of een klantencoöperatie helpend zijn in het realiseren van je strategie? Waarom wel? Waarom niet. 

Of moet je nog een stap verder denken?  Steward-ownership als alternatief model voor eigenaarschap? Dit model is wereldwijd in opmars en wordt gezien als hét model voor impactondernemers. Met Steward-Ownership slaag je erin om missie, onafhankelijkheid en zelfbestuur permanent vast te leggen in het juridisch DNA.  

Zuiver maatwerk

Voor sommige strategieën is Steward-ownership gewoonweg de ideale structuur om de strategie te realiseren, je impact te versnellen en missie voor eens en voor altijd te borgen. Het zorgt voor een stabiele onderneming en enorme missiegerichtheid. In goede en slechte tijden. Met intrinsieke motivatie van de stewards als onwaarschijnlijke kracht. 

Samen met jou verkennen we de verschillende opties van eigenaarschap. Op korte en op lange termijn. En verkennen de voordelen en nadelen, maar ook hybride opties. Een spannende zoektocht die wel lef vergt. Geen taboes. Zuiver maatwerk. 

Meer weten of eens afspreken? Een vraag?

Meer weten of eens afspreken?

Al wat inspiratie? Die vind je hier: