15/03/2024
 - 
Door 

The Body Shop. Een vermijdbare teloorgang van een icoon

Het doek is gevallen over The Body Shop. Het verhaal van dit iconisch Brits merk is definitief ten einde.
Peter Depauw
Scherpe strategie
Van maatschappelijk probleem tot strategische opties
Relatie tussen strategie en financiën
Stel gerust je vraag
Peter Depauw
Scherpe strategie
Van maatschappelijk probleem tot strategische opties
Relatie tussen strategie en financiën
Stel gerust je vraag

Hoe is het toch zo ver kunnen komen zou een mens zich afvragen? Wel, het kantelpunt zat volgens mij in het onvoldoende beschermen van de missie van deze organisatie bij de verkoop in 2006.

Tot dan had de eco-warrior, activiste en feminist icon Anita Roddick sinds 1972 de perfecte mix gevonden tussen ondernemerschap en activisme: ‘using business as a force for good’. The Body Shop Campaigde al in de jaren 80 oa samen met NGO’s als Greenpeace. Eén van de wervende voorbeelden van Sociaal Ondernemerschap. Waaw!

Maar in 2006 verkocht ze The Body Shop aan L'Oréal voor zo’n £650 miljoen. Zeer verrassend, controversieel en vooral niet in lijn met de missie. Deze Franse cosmeticagigant had net een zeer slechte reputatie mbt dierenproeven. Na 11 jaar in handen van L'Oréal, ging het naar de Braziliaanse Multinational Natura&Co en vorig jaar naar private Equity bedrijf Aurelius.

Maar de scherpe kantjes, de unieke waardepropositie en de ongebreidelde impactfocus vervaagde langzamerhand. De ziel van The Body Shop stierf mijn inziens toch wat met de verkoop van het bedrijf.

Net daar knelt het schoentje. Wat als we eigenaarschap anders kunnen inrichten? Wat als we de Body Shops van de toekomst uit de handen van de logica van aandeelhouderswaarde maximalisatie kunnen houden? De missie vastklikken? Ik verbeeld me dat mission-alligned stewards het roer van een organisatie kunnen vasthouden. Ik geloof echt wel dat het mogelijk is dat de ziel van founders als Anita Roddick kan overleven in een bedrijf. Dat impact-allignment over meerdere generaties kan gaan.

Ik schat de kans best groot dat met Steward-Ownership een organisatie als The Body Shop een andere koers had gevaren… en misschien vandaag nog steeds impact zou maken…..

Toch mogen we The Body Shop best een baanbrekende onderneming noemen. Die veel impact maakte in een sector en de bestaande grootmachten pushte om mee te kantelen.
Maar het eindigt in mineur. Een vermijdbare doodstrijd.
Vele bedrijven met duurzame (eco/vegan/natuurlijk) producten zijn in zekere zin schatplichtig aan The Body Shop, en vooral aan Anita Roddick.

Wat een gemiste kans.

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.