12/03/2024
 - 
Door 

Strategie. De kunst van perspectief en evenwicht

Strategie is de zoektocht naar die elementen die nodig zijn om uit een cirkelperspectief te geraken. Beklim de toren.
Peter Depauw
Scherpe strategie
Van maatschappelijk probleem tot strategische opties
Relatie tussen strategie en financiën
Stel gerust je vraag
Peter Depauw
Scherpe strategie
Van maatschappelijk probleem tot strategische opties
Relatie tussen strategie en financiën
Stel gerust je vraag
Strategie. De kunst van perspectief en evenwicht

Strategie is de kunst van er de juiste laag, het juiste perspectief of het juiste ritme op te leggen. Ik hoor veel impactondernemingen die voelen dat ze precies in 𝐜𝐢𝐫𝐤𝐞𝐥𝐬 draaien. 𝘉𝘦𝘦𝘯 𝘵𝘩𝘦𝘳𝘦, 𝘥𝘰𝘯𝘦 𝘵𝘩𝘢𝘵 … Het gevoel van vast te lopen. Geen vooruitgang te boeken.

Maar wat als je daar nu eens anders naar kijkt? Als een toren. Niet als een cirkel. Hoe zorg je dat elke keer dat je de cirkel rondgaat, je een niveau omhoog kan gaan in de toren? Hoe zorg je dat elke keer dat je dezelfde activiteit / product / gesprek uitvoert, je er beter in wordt? En zo bouwt aan een sterkere basis voor je onderneming, je strategie, je impact.

Dit zijn voor mij de 7 voornaamste perspectieven en houdingen om ooit van cirkelperspectief tot in een toren te geraken:

 1. Synergie: Wat als we X, Y en Z combineren? Bvb. Product X, via doorverwijzer Y in Doelgroep Z… met nog veel kleine elementen: communicatie AA, prijszetting BB, feature CC
   
 2. Leercurve: Zoek succesfactoren. Wat maakt dat het die ene keer zo succesvol was? En valt dat de versterken, te standaardiseren of te optimaliseren?
   
 3. Opportuniteitenblik: Definieer kansen die er mogelijks kunnen ontstaan bij een vraag, verkoop, kennismaking. En hoe je die kan maximaliseren… of net uitlokken.
   
 4. Durven verliezen: Weet goed welk risico je bereid bent te nemen. En durven verliezen is bijna een randvoorwaarde om ooit in een torenperspectief te geraken. Risico-aversie creëert net cirkels.
   
 5. Lef: Vraag actief feedback. Of vraag aan je klant/partner om iets te doen. Win-win.
   
 6. Impact: Wat kan je toevoegen zodat we meer directe impact (bij die transactie) maken, of zaadjes planten richting indirecte impact (systemisch). Verlies nooit je impactgerichtheid.
   
 7. Evalueer… het totaalplaatje. Oogkleppen af. In torenperspectief. En laat je omringen.

Zeg dus niet te snel dat een product of aanpak niet werkt. Dan zit je nog vaak bij tactiek. Ga een stap verder en vraag je af met welke nuance, welke toevoeging of onder welke randvoorwaarden een product / aanpak wel kan werken.

Pas dan kom je van tactiek tot in strategie.

Beschouw strategie dus echt als een soort evenwichtsoefening. Een continue zoektocht naar welke elementen helpen, weten wat ballast is, en kunnen blijven voortuitkijken.

Strategie is net de zoektocht naar die elementen die nodig zijn om uit een cirkelperspectief te geraken.
Beklim de toren.

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.