22/06/2023
 - 
Door 

Impact Shakers Summit, waarom jij als impact ondernemer er volgende keer moet bij zijn

Met hun Engelstalige baseline “tackling complex societal & environmental challenges through inclusive entrepreneurship” zijn ze duidelijk bij Impact Shakers: inclusiviteit als hefboom voor onze maatschappelijke uitdagingen. De ambitie om het Europese impact ondernemerschap een boost geven werd ook via dit event duidelijk.

Daar konden we als S&L niet ontbreken en Lenja – zelf impact onderneemster – ging dan ook langs en deelt graag de uitdagingen die ze jou als impact ondernemer wil voorleggen
Lenja Doms
Impactstrategie
Impact ondernemerschap
Circulaire economie
Stel gerust je vraag
Lenja Doms
Impactstrategie
Impact ondernemerschap
Circulaire economie
Stel gerust je vraag

Uitdaging 1: netwerk

Ben je omringd door de ‘juiste mensen’ die een hefboom zijn voor jouw ondernemerschap? Impact maken stond niet meer ter discussie tijdens deze summit. Wanneer je jezelf als impact ondernemer tussen andere ondernemers bevindt, gaat het vaak als eerste over jouw maatschappelijk probleem. Veel tijd gaat verloren aan de vragen of dit probleem wel urgent of bekend genoeg is en of het brede publiek hier al dan niet op zit te wachten. Op events als deze gaan we hieraan voorbij en kan je focussen op wat echt belangrijk is.

Het voelde als een verademing om je tussen gelijkgezinden te begeven en te laten inspireren door al die energie. Zorg dat ook jij jezelf goed laat omringen. Af en toe, wanneer ik nood heb aan nieuwe energie of een specifieke uitdaging heb post ik een berichtje op LinkedIn met de vraag of iemand op mijn kosten een koffie wil drinken. Over de jaren heen voerde ik al geweldige gesprekken. Mensen staan enorm open om anderen te helpen, zeker als je impact ondernemer bent.

Uitdaging 2: diversiteit

Ben jij als impact ondernemer bewust van diversiteit? Zowel in je team, je bestuur als in het aanspreken van je doelgroep? Vaak zien we in bepaalde industrieën zeer gelijkaardige profielen terugkomen. Hier actief op inzetten om diversiteit te creëren zal je voorsprong bieden. Misschien hoorde je wel al eens van ‘het model van de wereld’? Jouw blik op onze maatschappij is opgebouwd uit je persoonlijke ervaringen, overtuigingen, opvoeding,…. Het geeft jou een unieke kijk op een bepaalde situatie.

Zorg ervoor dat jouw onderneming door verschillende perspectieven wordt vormgegeven (van communicatiestrategie tot productontwikkeling), het zal je veerkrachtiger maken. Laat je nieuwe vacature eens nalezen door je buurman of vraag aan een lokale jeugdvereniging wat ze vinden van je nieuw product. Al wil dit niet zeggen dat je ook bewust kan kiezen om op bepaalde doelgroepen of diensten niet in te zetten, jouw zogenoemde ‘niet-strategie’.

Uitdaging 3: durf jij groot genoeg te denken?

De startup die de pitch wedstrijd, georganiseerd tijdens de summit, won was Humara. Ze ontwikkelen software voor de afvalindustrie en kwamen speciaal uit Spanje om deel te nemen aan de wedstrijd. Verschillende ondernemers die ik die dag sprak hadden een internationale achtergrond en werkte niet vanuit België. Het team naast Yonca werkt zelf voornamelijk remote gezien ze ook zelf niet allemaal in België wonen. In clichés schuilt vaak een grond van waarheid, maar in Vlaanderen zijn we te bescheiden en al zeker in ‘impact-land’.

We hebben nood aan grote rolmodellen om aan te tonen dat duurzaamheid echt een alternatief kan zijn voor de huidige, vaak niet duurzame manier van ondernemen. Je hoeft niet op dag één een internationale schaalstrategie te ontwikkelen, maar kijk in een eerste fase wat er op Europees niveau de grootste trends zijn en reik eens uit voor een (digitale) koffie met een concullega elders in Europa. Zo stippel je stap voor stap een internationaal plan uit voor je groei.

Uitdaging 4: jouw financieringsstrategie

Ik heb zelf al de ervaring in de zoektocht naar financiering als ondernemer dus heel wat uitdagingen die ik te horen kreeg van de ondernemers op de summit waren erg herkenbaar. Het voornaamste thema van het event was de zoektocht naar financiering. Ik vergelijk het graag met een rollercoaster waar je even onmogelijk af geraakt eens je bent vertrokken: je ervaart een enorme druk, de klokt tikt. Vaak wordt de termijn die nodig is om de hele financieringsronde (van het opmaken van een toekomstplan met bijhorend financieel plan tot de uiteindelijke middelen op de rekening te hebben) sterk onderschat.

Afhankelijk van de fase waarin je je bevindt zal andere financiering aan de orde zijn. In het begin verkoop je, indien mogelijk, best geen aandelen en zijn alternatieven als subsidies, leningen of crowdfunding één van de opties. Neem voldoende tijd om de financiering te bepalen die bij je past. Wanneer financiers later dan ook echt aandeelhouders worden moet je rekening houden met de tijd die nodig is om elkaar te leren kennen. Je kan het namelijk bekijken als een echt huwelijk. Een foute partij kiezen, ook al begrijpen ze je missie en visie, kan achteraf moeilijk recht te zetten zijn.

Uitdaging 5: voorbereiding van evenementen

Netwerkevents kunnen wel eens overweldigend zijn. Ik ben er zelf best al geoefend geraakt, maar ook dan vraagt het de juiste voorbereiding. Mijn introverte kant vindt het nog steeds spannend om op onbekende mensen af te stappen. Tijdens dit event had ik het geluk dat ze Conversation Starter gebruikten, een software voor matchmaking waardoor je vooraf aan het event verschillende gesprekken kon in plannen. Toen ik afspraken kon inplannen zag ik zoveel interessante mensen die ik wou ontmoeten dat ik iets te enthousiast ben omgegaan met mijn agenda. Ik had 13 dates van ieder een kwartier na elkaar ingeboekt, zonder pauze. Dat was dan weer wat te veel.

Als je het zelf spannend vindt raad ik steeds aan om klein te beginnen: bekijk of je aan de aanwezigheidslijst kan geraken (soms via LinkedIn zie je mensen die zich hebben aangemeld bvb). Kies hier één of twee mensen die je graag wil ontmoeten en bedenk al wat dingen die je graag wil bespreken. Of maak een praatje met de organisatie, die kunnen je vaak linken aan boeiende deelnemers.

En ga op tijd naar huis. Het ontmoeten van nieuwe mensen vraagt veel energie (althans voor mij), vanaf een bepaald moment ben ik zo moe en overprikkeld dat het met toch niet meer lukt om authentiek te zijn en aanwezig te luisteren naar de andere. Luister naar je lichaam en geniet van de gesprekken waar je wel energie uit kon halen. 

Zoals je leest, hou ik van leren van en sparren met andere impact ondernemers ?. Wil je graag een klankbord over je impact onderneming of kan ik iets van jou leren, laat ons dan samen een koffie drinken, mail me gerust via lenja.doms@strategiesandleaders.com.

Meer weten over Impact Shakers? bezoek hun website

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.