18/01/2024
 - 
Door 

Hoe de perceptie van risico's hypersnel evolueert - onze jaarlijkse analyse

Het Global Risk Report onthult opmerkelijke trends in de perceptie van risico's, met de klimaatcrisis en digitale bedreigingen als centrale thema's. Zoals ieder jaar maak ik een analyse van hoe onze blik op risico’s evolueert doorheen de jaren. Ik legde deze 19de editie naast de vorige om de grote verschuivingen in onze toekomstblik te tonen.
Peter Depauw
Scherpe strategie
Van maatschappelijk probleem tot strategische opties
Relatie tussen strategie en financiën
Stel gerust je vraag
Peter Depauw
Scherpe strategie
Van maatschappelijk probleem tot strategische opties
Relatie tussen strategie en financiën
Stel gerust je vraag

Met grote ogen kijk ik naar Davos. Maar in de marge van de rijstpap met gouden lepeltjes ben ik steeds verwachtingsvol over het Global Risk report. En zoals ieder jaar maak ik een analyse van hoe onze blik op risico’s evolueert doorheen de jaren. Ik legde deze 19de editie naast de vorige om de grote verschuivingen in onze toekomstblik te tonen. In één oogopslag zie je dat de ‘Environmental risks’ definitief the-point-of-no-return bereikten. Daarnaast valt de giga doorbraak op van digitale risico’s die “de waarheid onder druk zullen zetten”. 

Ik deel hier mijn drie opvallende inzichten van deze jaarlijkse analyse van het World Economic Forum.

 


 

Al het onheil lijkt te herleiden tot een veranderende planeet

Zoals in 2023 zijn de belangrijkste gepercipieerde risico’s op 10 jaar gelinkt aan de veranderende planeet. Van een falende klimaatstrategie, over biodiversiteitsverlies, natuurlijke grondstoffen tot nu vooral de gevolgen van de klimaatcrisis: extreme weersituaties…de gigantische knowing-doing Gap. 

En je hoeft niet veel fantasie te hebben om ‘mis- en desinformatie’ ook aan deze planetaire risico’s te linken. Ook andere digitale risico’s schuiven stevig op.  

🟩 1. Extreme weather events 

🟩 2. Failure of climate-change adaptation  

🟩 3. Biodiversity loss and ecosystem collapse  

🟩 4. Natural resource shortage 

🟪 5. Misinformation and disinformation  

🟪 6. Adverse outcomes of AI Technologie 

🟥 7. Involuntary migration 

🟪 8. Cyber insecurity

 

Opnieuw een spreidstand tussen KT-risico's (2 jaar) en LT-risico's (10 jaar)

Er zijn opnieuw hele grote thematische verschillen in welke risico’s de wereld op korte termijn pijn kunnen doen, versus de lange termijn. Het pijnlijke maar te verwachten effect is dat actie voor de LT-risico’s achteruitgeduwd worden. Een logisch dringend-belangrijk-dilemma.  

Vorig jaar niet eens in de top 5, maar nu springt ook ‘mis- en desinformatie’ helemaal naar boven als grootst gepercipieerde risico op 2 jaar. Vooral gelinkt aan de 3 miljard kiezers die quasi op een heel korte periode naar de stembus trekken. 

 

Grootste KT-risico’s: 

🟪 1. Misinformation and disinformation 

🟩 2. Extreme weather events 

🟥 3. Societal polarization 

🟪 4. Cyber insecurity 

🟧 5.Interstate armed conflict 
 

Economische onzekerheid die cruciale verandering vertraagt

Koopkrachtverlies hand in hand met inflatie stuwen een economisch neerwaartse spiraal. Waardoor er naast rentestijging de blik op micro en de korte termijn komt. Ook de financiering van de meest kwetsbare landen komt fel onder druk, met zéér negatieve gevolgen voor de aanpak van sociale- en milieu-issues.  

 

Wat mij betreft kan enkel een radicale systeemverandering in het economisch weefsel hier nog een uitweg bieden. 
 
De Roaring twenties… sjonge jonge. 

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.