15/11/2022
 - 
Door 

Een blik op Sociaal Ondernemen in Europa

M’n 10 bevindingen uit de ‘Social Enterprise Monitor 2021-2022’. Over de #Kantelaars richting een nieuw soort economie.
Peter Depauw
Scherpe strategie
Van maatschappelijk probleem tot strategische opties
Relatie tussen strategie en financiën
Stel gerust je vraag
Peter Depauw
Scherpe strategie
Van maatschappelijk probleem tot strategische opties
Relatie tussen strategie en financiën
Stel gerust je vraag

"Wie zijn ze, wat doen ze, en wat drijft hen?"

Ja! Sociaal ondernemers / impactondernemers zijn (mee) noodzakelijk voor systeemverandering in de maatschappij. En dat ze ambitieus, impactgericht en vaak een beetje zot zijn hoef je me niet meer te vertellen. ?

België is dan wel niet (?) opgenomen bij de 21 Europese landen van het onderzoek, er zijn allicht heel veel parallellen te trekken met de situatie in ons land. In het algemeen blijken de bevindingen héél consistent tussen de landen en met het eerste onderzoek 1,5j geleden. 

Wat valt op??

  1. Sociaal ondernemers doen het goed en zitten in groeimarkten. Meer dan de helft (57,6%) verwacht te groeien en is optimistisch over de toekomst.  
  2. 86.0% van hen zetten hun winst in als hefboom voor de missie. Via investeringen, reserveringen en donaties gerelateerd aan hun maatschappelijk doel. Waaw! Voor mij 1 van de redenen waarom Steward-Ownership zo’n logische vorm is voor Sociaal Ondernemers.
  3. Adequate (impact)financiering blijft een grote (de grootste) uitdaging. Gemiddeld 39% van de financieringsbehoefte kon niet worden ingevuld. Een gekend pijnpunt…
  4. Sociale Ondernemingen hebben managementteams die gemiddeld voor 55,8% uit vrouwen bestaan. Geweldig!
  5. Van de bijna 3 miljoen Sociale Ondernemingen in Europa is 60% minder dan 10 jaar oud.
  6. Ze vertonen veel (strategische) wendbaarheid. Tijdens Corona, maar ook nu bij lagere koopkracht en onzekere tijden. Tegelijk lijken Sociale ondernemingen extra kwetsbaar door onzekere korte termijn cash-voorzieningen. Op dit vlak blijft het een erg kwetsbare sector.
  7. 58% van de respondenten meet momenteel hun impact en 28% is van plan dit in de toekomst te doen. De heilige graal van Impactmeting.
  8. Het aandeel van Sociale ondernemingen met tewerkgestelden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt is groot (37,2%). Dit is wat we in België wel eens ‘De Sociale Economie’ noemen. Met ook bij ons héél veel overlap.
  9. De versnelling in Oost-Europa, waar de context toch niet altijd even evident is. De groei van de beweging van Sociale Ondernemingen lijkt dus écht overal te zitten.
  10. Sociaal ondernemers uit deze 21 landen scoren de mate van politieke steun voor sociaal ondernemerschap in hun land gemiddeld met een 33 op 100. Ik denk dat we in Vlaanderen misschien wel hoger zouden scoren, al blijft er veel werk aan de winkel... Opportuniteiten zat.

 

Kantelaars

Er komen dus meer en meer missiegedreven bedrijven, dat voel je, ruik je en zie je. Bij S&L noemen we hen de #kantelaars. Het zijn sociaal ondernemers / impactondernemers die erop uit zijn om een sector op z’n kop te zetten.

Toegegeven, ik word al snel verliefd op Sociaal Ondernemers. Misschien maakt liefde blind, maar mij helpt het om hen te helpen in hun ImpactStrategie, in hun binnenwereld, of in de fundamenten en structuur van de onderneming (zoals Steward-Ownership).

Logisch dus dat sociaal ondernemers echt (mee) nodig zijn voor systeemverandering in de maatschappij. Blij dat de Europese versnelling zo zichtbaar is. #ToChangeTheWorld

>> Voor het volledige rapport dat vandaag gepubliceerd werd, zie link 

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.